Šunkové závitky na míse

Šunkové závitky s křenovou náplníŠunkové závitky jsem připravovala nedávno, když jsem čekala návštěvu jedné kamarádky. Ona zhubla za rok přes dvacet kilo, protože důsledně dodržuje pravidelný stravovací režim a jí nejčastěji jen zeleninu a libové maso. Nevěděla jsem, co jí připravit na pohoštění, a pak jsem si vzpomněla na oblíbenou specialitu z mého dětství šunkové závitky se šlehačkou a křenem, zvané pražská šunka. Rozhodla jsem se udělat něco podobného v dietnější verzi.

Příprava: Koupila jsem jen šunku a lučinu, zbytek zakysané smetany jsem měla v ledničce. Lučinu jsem v misce rozředila zbytkem zakysané smetany, směs jsem okořenila a našlehala vidličkou. Namísto strouhaného křenu, který by byl samozřejmě lepší, jsem ještě vmíchala lžičku křeníku, konzervovaného křenu ve skleničce. Pak jsem směsí mazala jednotlivé plátky pršutu, svinula je do kornoutku a ozdobně naservírovala do mísy vyložené listy ledového salátu. Jen se podívejte na tu krásu, vždyť jíst se musí i očima!

Co je na šunkové závitky třeba: 100 g vepřové šunky nebo pršutu, 80 g lučiny nebo tvarohového žervé, lžíce kysané smetany, sůl, pepř, 1-2 lžičky křeníku, zelenina na ozdobu, nejlépe hlávkový salát.
Dobrou chuť přeje

1 porce=1/2, 898kJ, 214kcal, 2.3g sacharidů