Poprvé jsem jedla švédské sušenky z ovesných vloček Havreflarn a hned jsem se do nich zamilovala. Švédský název Havreflarn lze přeložit jako ovesné vločky. Začala jsem pátrat po receptu, a když jsem jeden švédský recept na sušenky z ovesných vloček našla, vyzkoušela jsem ho a byl moc dobrý. A co tak nahradit cukr sladidlem? Povedlo se mi to a ani nebylo poznat, že v placičkách cukr není. Recept je velmi jednoduchý, rychlý, těsto vůbec není třeba složitě připravovat, nepotřebujete ani vál.
A navíc: tento recept mohou využít i vegani. Těsto lze připravit i bez vajíčka!
Jak na to: Do menšího hrnce dám rozpustit tuk (máslo je samozřejmě pro chuť lepší, ale kaloričtější). Pak hrnec odstavím a přidám směs ovesných vloček, hladké mouky, prášku do pečiva, sladidla a špetky zázvoru. Nakonec vmíchám mléko s rozšlehaným vejcem. Umíchám hladké polotuhé těsto. Na plech vyložený pečicím papírem kladu malé hromádky (půl čajové lžičky), které pak nožem nebo vidličkou rozetřu na placičky. Peču dozlatova při střední teplotě trouby 175 stupňů C asi 15 minut. Obvykle udělám asi 40 placiček na dva plechy. Kdo nemá rád mírně pálivý zázvor, může ho nahradit špetkou mleté skořice, sladidlo můžete nahradit 2 lžícemi cukru.
Co na to: 75g tuku (hera, máslo), 5 lžiček sladidla, 1dl jemných ovesných vloček, 1dl hladké mouky, ¼ PRDOPEČ, špetka zázvoru, 3 lžíce mléka, 1 vejce.
Sušenky z ovesných vloček na švédský způsob chutnají každému dobře jen tak. Někdy je z jedné poloviny namočím do kvalitní hořké čokolády, kterou rozpustím v horké vodní lázni. Vánoční pečení si bez ovesných sušenek nedokážu představit.
Přeji dobrou chuť! Vaše
sušenky z těsta se 70% rostlinným tukem a bez vejce:
10 sušenek=1/4, 1230kJ, 295kcal, 34.2g sacharidů
V 65 letech jsem dostal cukrovku. Moje první sušenky dle výše uvedeného návodu dopadly dobře a jsou dobré.
Mám radost, že se vám sušenky povedly. Já je miluju, ale musím si dávat pozor, abych jich nesnědla moc. I ovesné vločky obsahují ve skryté formě složené sacharidy.
Dobrý typ pro dietáře, ale i pro ostatní. Pavla
Díky za komentář. Sušenky jsou opravdu jedlé a nedají velkou práci.
Jaké sladidlo mám použít?
Já teď nejraději používám sypký DiaChrom se sukralózou, je to sladidlo dobré na vaření i pečení a prodává se v lékárně. Na sušenky je výborné. Adéla