Švestky ve vlastní šťávě

Švestky ve vlastní šťávěŠvestky jsou jedním z mála druhů ovoce, které se dá zavařit ve vlastní šťávě, tedy že se při konzervaci nemusí přidávat cukr ani jiný konzervant.  Švestky ve vlastní šťávě jsme dělávali už za mého dětství, maminka z nich totiž pekla výborné ovocné koláče, nákypy a žemlovku. Švestky ve vlastní šťávě, když jsou dobře zavařené, vydrží ve spíži i více let, a ze švestkové šťávy se vytvoří ovocný rosol, který přispívá k trvanlivosti zavařeniny a ke snadné manipulaci s ovocem při kladení na koláč. Švestky jsou naším domácím ovocem, které má nízký glykemický index.

Suroviny: 3 kg pevných švestek, 6 zavařovacích lahví o objemu 0,7 litru s víčky.

Jak na to: Zavařovací láhve a víčka důkladně omyju a nechám okapat. Švestky opláchnu pod tekoucí vodou, zbavím je stopek a voskového namodralého povrchu. Omyté švestky nechám v odkapávací míse trochu oschnout a pak je nožem rozpůlím a zbavím pecky. Takto upravené švestky vkládám jednu po druhé do zavařovací láhve tak, že půlky švestek leží těsně na sobě vnitřní stranou dolů a jsou naskládány do točité spirály, která pokračuje až k hrdlu láhve. Naplněné láhve přiklopím čistým suchým víčkem a uzavřu zavařovací hlavou.
Zavařuji buď klasicky v zavařovacím hrnci po dobu 20 minut při teplotě 80o C.
Nebo jsem v poslední době začala používat sterilaci v mikrovlnné troubě. Vždy tři láhve se švestkami vložím do mikrovlnné trouby, kterou nastavím na maximální výkon. Pro tři láhve o objemu 0,7  l navolím čas 12 minut (4 minuty na 1 sklenici).

Švestky ve vlastní šťávě jsou ideální surovinou k přípravě ovocných koláčů. Můj švestkový koláč z celozrnné mouky sypaný mletým mákem je z nich úžasný.
Vaše