Sýr Ricotta v kelímku

Sýr ricotta čerstvě vyrobenýCo je sýr ricotta většina mých vrstevníků dříve nevěděla, pokud nebyli v Itálii. Tato specialita se k nám začala dovážet z Itálie poměrně nedávno. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která je vedlejším produktem při výrobě sýru. V syrovátce toho moc nezbývá, jen mléčné bílkoviny albuminy. Protože bílkovin je v syrovátce málo, je výtěžek při výrobě ricotty poměrně nízký. Syrovátka se okyselí a zahřívá až blízko k bodu varu, čímž se dosáhne vysrážení mléčných bílkovin. Po ochlazení a zcezení přes sýrařské plátno vzniká sýr ricotta. Co znamená italské ricotta? Doslovný význam tohoto slova znamená opět vařený. Strukturou připomíná ricotta jiný dovážený sýr cottage, dříve u nás také neznámý, sýr ricotta je ale krémovitější.
Sýry obdobného typu se vyrábějí ze syrovátky i v dalších zemích v oblasti středomoří.

Syrovátkové proteiny obsažené v ricottě podle odborníků zlepšují krevní tlak a funkci cév. V redukční dietě je sýr ricotta významný pro svůj nízký obsah tuků a vysoký obsah bílkovin. Má obsah tuku jen kolem 9 %!
A na co je sýr riccota vhodný? Ricotta je oblíbenou složkou mnoha italských specialit, používá se k přípravě náplní sladkých i slaných. Kromě dezertů se z ricotty připravují i směsi do těstovin, koláčů, taštiček a pizzy. V Itálii mají různé typy ricotty své názvy, je nabízena i ricotta pečená a uzená, která se může strouhat a přidávat do salátů.

Já se snažím ricottou nahradit majonézu a smetanu. I když je ricotta kvůli své pracné výrobě dražší, obsahuje o mnoho méně tuku. Existuje prý dokonce druh ricotty light s ještě nižším podílem tuku než ricotta běžně k dostání. Na kvalitě se nedá šetřit a sýr ricotta vám moc doporučuji vyzkoušet. Zkuste si třeba z ricotty připravit ovocný dezert!Sýr Ricotta v kelímku