Znáte sýr ricotta?

Sýr ricotta čerstvě vyrobenýCo je sýr ricotta většina mých vrstevníků dříve nevěděla, pokud nebyli v Itálii. Tato specialita se k nám začala dovážet z Itálie poměrně nedávno. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která je vedlejším produktem při výrobě sýru. V syrovátce toho moc nezbývá, jen mléčné bílkoviny albuminy. Protože bílkovin je v syrovátce málo, je výtěžek při výrobě ricotty poměrně nízký. Syrovátka se okyselí a zahřívá až blízko k bodu varu, čímž se dosáhne vysrážení mléčných bílkovin. Po ochlazení a zcezení přes sýrařské plátno vzniká sýr ricotta. Co znamená italské ricotta? Doslovný význam tohoto slova znamená opět vařený. Strukturou připomíná ricotta jiný dovážený sýr cottage, dříve u nás také neznámý, sýr ricotta je ale krémovitější.
Sýry obdobného typu se vyrábějí ze syrovátky i v dalších zemích v oblasti středomoří.

Syrovátkové proteiny obsažené v ricottě podle odborníků zlepšují krevní tlak a funkci cév. V redukční dietě je sýr ricotta významný pro svůj nízký obsah tuků a vysoký obsah bílkovin. Má obsah tuku jen kolem 9 %!
A na co je sýr riccota vhodný? Ricotta je oblíbenou složkou mnoha italských specialit, používá se k přípravě náplní sladkých i slaných. Kromě dezertů se z ricotty připravují i směsi do těstovin, koláčů, taštiček a pizzy. V Itálii mají různé typy ricotty své názvy, je nabízena i ricotta pečená a uzená, která se může strouhat a přidávat do salátů.

Já se snažím ricottou nahradit majonézu a smetanu. I když je ricotta kvůli své pracné výrobě dražší, obsahuje o mnoho méně tuku. Existuje prý dokonce druh ricotty light s ještě nižším podílem tuku než ricotta běžně k dostání. Na kvalitě se nedá šetřit a sýr ricotta vám moc doporučuji vyzkoušet. Zkuste si třeba z ricotty připravit ovocný dezert!Sýr Ricotta v kelímku

 

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky Ricotta. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Znáte sýr ricotta?

  1. Pavla H. napsal:

    je to výborný velmi jemný sýr, za vyšší cenu, ale stojí za to. pavla

    • admin napsal:

      Díky za komentář. Ricotta je opravdu dražší, je to tím, že její výroba je tak pracná. A taky kvalita se platí. Adéla

  2. dessin napsal:

    skvela jen tak k pecivu, ciabatte nebo sucharum.
    a perfektni k bramboram – pecenym, varenym, to je jedno.
    Ricottu miluju a casto je mi ji lito dat „do neceho“ a bastim ji primo tak jak je. s cerstvyma bylinkama je proste nedostizitelna :) ))

    • Adéla napsal:

      Jsem moc ráda, že jste dalším příznivcem ricotty. A to ještě možná nevíte, jak skvělý je z ní kakaový krém na dort, mňam!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>