Sytá čočková polévka

čočková polévka na stole s plátky chlebaLuštěniny jsou zdravé hlavně proto, že mají nižší obsah sacharidů a vysoký podíl bílkovin. Čočka se nemusí vůbec namáčet předem, na rozdíl od fazolí a sóji, je tedy čočková polévka nejen sytá, ale na přípravu velmi snadná a rychlá.
Když jsem se kdysi zajímala o indickou kuchyni, překvapilo mne, že čočková polévka a i všechny luštěniny tam patří mezi běžné a velmi často používané suroviny k vaření. V tradiční české kuchyni tomu tak dříve také bývalo.

Suroviny: necelý hrnek čočky (200g ), 1lžička soli, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule (100g), 1  mrkev (180g), kousek celeru (100g), 2 střední brambory (200g), 1 lžíce hladké mouky, půl lžičky mletého pepře, trochu kmínu, 2 rozdrcené stroužky česneku, majoránka, případně 1 malá klobáska nebo libový párek (100g), kousek zelené nati pórku (50g).

zelenina na čočkovou polévkuPostup: Čočku prohlédnu, jestli v ní nejsou kamínky, nebo ji vysypu na stůl a přeberu, jak to vždy dělala má mamka. Pak ji na cedníku promyju pod tekoucí vodou. Zeleninu včetně brambor očistím a nakrájím.
Ve  větším hrnci s nepřilnavým dnem osmažím na oleji nakrájenou cibuli a česnek dosklovita. Přidám nadrobno pokrájenou mrkev, celer, a vše orestuji. Pak nasypu na zeleninu hladkou mouku, promíchám a zeleninu zasmažím. Do toho přidám nakrájené brambory, promytou čočku, sůl a kmín.
Ihned do hrnce vliju litr a čtvrt studené vody a zasmaženou zeleninu důkladně rozmíchám ode dna hrnce. Pak uvedu do varu a pod pokličkou vařím asi 16 minut. Během vaření průběžně míchám, aby se polévka nepřipalovala. Až je čočka skoro měkká, přidám do polévky majoránku a na půlkolečka nakrájený pórek. Kdo nechce držet dietu, může přidat na nakrájenou malou klobásku, já občas přidávám libový párek. Nakonec polévku podle potřeby dosolím a dochutím.

Polévka nepotřebuje moc mouky na zahuštění, protože obsahuje velké množství zeleniny a čočky. Zelenina a luštěniny jsou potraviny s nízkým GI. Polévka s klobáskou nebo párkem navíc má jen vyšší obsah energie.
Sytá čočková polévka uvařená z uvedeného množství surovin stačí pro 4 jedlíky. Obsah sacharidů je nižší, proto je vhodnou přílohou kousek celozrnného pečiva.
Tak dobrou chuť!

nutriční hodnota porce polévky bez uzeniny:
1 porce=1/4, 366kJ, 88kcal, 16g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *