plody zelených cuket po sklizni

plnění vyrobené omáčky do sklenicStarých receptů z cukety mám spoustu, recept tatarská omáčka z cukety mi dlouho nepřipadal moc důvěryhodný. Ale stačilo vyzkoušet ho a už jsem ho natrvalo zařadila mezi mé oblíbené.
Jeho velkou předností je jednoduchost a hlavně to, že dietní tatarská omáčka z cukety se bez obav dá konzumovat v parném létě, kdy se klasickou nezdravou tatarku užívat nehodí. Neobsahuje syrová vejce a spoustu oleje, chuť si můžete přizpůsobit sami sobě a sterilovaná směs vydrží alespoň do příštího roku, pokud vám vydrží ve spíži.
Pro mě je dobré, že na oslazení se dává sladidlo na vaření. Slazení cukrem jsem pro jistotu nezkoušela, z důvodu větší trvanlivosti zavařeniny. Proto se snad i okurky při zavařování sladí sladidlem.

Co na to: 1kg oloupané vydlabané cukety, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1dl oleje, ½ dl octa, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce sladidla, 1 a půl lžíce plnotučné hořčice, (+ feferonka + křen dle chuti).

Jak na to: Do měkka uvařím ve větším hrnci 1kg cukety nakrájené na kostičky, nakrájenou cibuli, najemno krájené stroužky česneku, vaření trvá zhruba 60 minut. Všechna rozvařená zelenina zvodnatí a směs zežloutne.
Vlažnou směs rozmixuji tyčovým mixerem, k tomu přidám 1dl oleje, ½ dl octa, dvě lžičky soli, 1 lžičku pepře, lžíci sladidla a hořčici.
zavařená omáčka z cuket ve sklenicíchSměsí naplním 3 šroubovací sklenice o objemu 300ml, jednotlivé sklenice steriluji v mikrovlnné troubě 3 min při 800W, pak ještě jednou 3 min při 600W.

Tatarská omáčka z cukety je dobrá na grilované maso, pečenou zeleninu, vařené těstoviny, zeleninové saláty a spoustu dalších pokrmů. Tak ať se vám omáčka povede!