Teplá pomazánka z lilku

plátky veky s lilkovou pomazánkouKdyž už jsem se zbláznila do lilku, kvůli jeho mimořádným vlastnostem, tak pořádně. Chutná mi jak studená tvarohová pomazánka z lilku, tak slaný lilkový dort, salát z lilku i tousty, na něž je namazána teplá pomazánka z lilku. Teplé tousty s lilkem jsou dobrota!

kostičky lilku restované na pánviPostup: Menší lilek oloupu a nakrájím na slabší plátky. Případná semínka nožem odstraním a plátky lilku nechám asi 30 minut ležet na papírovém ubrousku, aby se tzv. „vypotily“, čili zbavily se části vody. Cibuli nakrájím najemno a dorůžova osmažím na lžíci oleje na pánvi. Pak nakrájím plátky lilku na kostičky, přidám je k osmažené cibuli a narychlo orestuji na rozpáleném oleji, až mají kostičky lilku zlatohnědou barvu. V průběhu restování osolím a okořením. Pak vmíchám na malé kousky nakrájená rajčata a sekané lístky bylinek (dávám bazalku nebo rozmarýn). Až jsou rajčata částečně rozdušená a voda z nich se vydusí, pánev odstavím a k jejímu obsahu vmíchám na kostičky nakrájenou nivu.

Suroviny: 1 menší lilek 250g, 2 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, kořenící směs gyros nebo jiné oblíbené koření, 100g sýra niva, 2 rajčata, sůl, pepř, hrst krájených lístků bazalky nebo rozmarýnu.

Teplá pomazánka z lilku je dobrá namazaná na plátky nasucho opečeného pečiva. Namazaná na plátcích celozrnné veky stačí na 12 plátků. Chutná dobře i studená, ale báječná je teplá, vystačí na pečivo pro 3-4 osoby.
Přeji moc dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/4: 1269kJ, 303kcal, 16.9g sacharidů

k tomu 3 plátky veky:
1 porce=1/4: 191kJ, 45kcal, 8.25g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Pomazánky se štítky Lilek, Pomazánky, Speciality, Zeleninové pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>