řezy makovce na talíři

řezy makovce na talířiKdo by neznal klasický dobrý makovec!
Můj bratr se do máku zamiloval už jako dítě v mateřské školce a škemral, aby mu mamka ty malé černé kuličky taky uvařila. Já jsem později zkoušela upéci makovec bez cukru a trvalo, než jsem detaily receptu vychytala. Teď peču makovec tak dobrý, že chutná jak stará česká klasika.
Makovec má tu velkou přednost, že mák nahrazuje v těstu část mouky. Mák má vyšší energetickou hodnotu než mouka, ale asi o dvě třetiny méně sacharidů. Proto upečená buchta má nižší obsah sacharidů a prakticky skoro žádný cukr, když se použije dobré sladidlo.

Těsto nalité v pečicí forměJak na to: V míse umíchám žloutky a sladidlo, až vznikne světle žlutá pěna. Pak přidám 8 lžic oleje a hrnek mletého máku. Vše důkladně promíchám a přisypu 1 hrnek polohrubé mouky smíchaný s práškem do pečiva. Na to naliju hrnek mléka a rozmíchám. Nakonec opatrně vmíchám sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto vliju do kulaté formy na věnec, kterou jsem předem vymazala kouskem tuku a vysypala hrubou moukou. Peču ve středně horké troubě 175oC celkem 40 minut.

Co na to: 2 vejce, 10 lžiček sladidla vhodného na pečení , 8 polévkových lžic oleje (100g), 1 hrnek mletého máku (150g), 1 hrnek polohrubé mouky (150g), 1 prášek do pečiva, 1 hrnek odtučněného mléka (250ml).

Možná nevíte, že kromě máku modrého se u nás pěstují odrůdy máku, jejichž semeno má barvu bílou nebo béžovou. Ale pravý český makovec z tradičního modrého máku je stejně nejlepší! Z uvedeného množství upečete 16 menších porcí. Makovec je výborný. A když doma nemáte mlýnek na mák, zkuste upéct makovec z nemletého máku!
Tak přeji dobrou chuť! Vaše

1 porce=50g=1/16: 693kJ, 165kcal, 13,4g sacharidů