třešně zavařené bez cukru

Třešně zavařené bez cukruČerstvě utržené třešně jsem v mládí milovala jako všechny děti. Samozřejmě čerstvé ovoce je lepší než zavařené. Ale když dostanu od syna třešní spoustu, zkusím třešně zavařené bez cukru. Dělám to už léta, že do malých skleniček trochu třešní zavařím.
Třešně zavařené bez cukru se hodí na ozdobu dezertů nebo jen tak samotné, když je na třešně chuť a zrovna není třešňový rok.
Jak to dělám? Nepoužívám žádné sladidlo, natož cukr. Četla jsem o zavařování s použitím soli, vyzkoušela jsem to a mám s tím dobré zkušenosti.

Tresne zavarene bez cukru v lahvíchPostup: Ovoce aspoň 3x properu v hluboké míse, abych vyplavením odstranila hnědé zbytky květů. Sklenice menšího objemu včetně víček důkladně omyju.
Omyté okapané třešně naskládám do sklenic, na povrch třešní dám sůl na špičku lžičky a vše zaliju převařenou vychlazenou vodou. Pak sklenice naplněné těsně pod okraj zavíčkuji a zavařím, nejraději v mikrovlnné troubě. Tři sklenice s menším objemem 350ml steriluji při výkonu 700W po dobu 9 minut. To znamená, že na jednu sklenici počítám 3 minuty.

Třešně zavařené bez cukru jsou výborné. Takto zavařený třešňový kompot vydrží určitě 1-2 roky. Ale pozor, třešně zavařené se solí obsahují stejné množství cukru  jako mají čerstvé třešně. Množství 100g třešní má obsah 13-14gramů cukrů, záleží na tom, jak jsou třešně sladké a vyzrálé. Takže ani třešně zavařené bez přidaného cukru nemůžeme jíst neomezeně, ale musíme je konzumovat s rozumem.
Vaše