Zázračný tvaroh
Tvaroh zdravý a všestranně použitelný
Tvaroh zdravý a všestranně použitelný

Využití tvarohu v domácnosti je tak všestranné, že ho úplně zbožňuji. Tvaroh se stal základní součástí mého jídelníčku a v ledničce mám tvaroh neustále v zásobě. Tak třeba když mě večer honí mlsná, vyklopím půl vaničky odtučněného tvarohu do misky a jen lžičkou si umíchám sladký dezert. Na snídani nebo svačinu si udělám z tvarohu kopec pomazánky a můžu si být jistá, že když jsem si pomazánku připravila sama, že v ní nejsou žádné konzervanty nebo cukr.

Výborné je přidat tvaroh do těsta, tvarohové těsto lze využít na přípravu sladkého nebo i slaného pečiva a samotné je dobré na slané krekery nebo tyčinky. Jako součást různých nádivek lze tvaroh nacpat téměř do všeho – do taštiček, pirohů, koláčů, pizzy, šátečku, závinů, dortů a palačinek.

Pro sportovce a kulturisty je tvaroh levnou bílkovinnou potravinou pro budování svalů. Nízkotučný a nízkokalorický tvaroh je ideální taky při redukční dietě, protože ochraňuje svaly. Tvaroh je sám o sobě špatně stravitelný, nemá se proto pojídat před cvičením a tréninkem. Vhodný je před spaním, protože mléčná bílkovina – kasein se rozkládá pomalu.

Když tvaroh kupuju, dobře si promyslím, na co ho chci využít. Tvaroh balený ve vaničkách je řidší, hodí se tedy na různé dezerty, palačinky a pomazánky. Do těsta a do nádivek dávám raději tvaroh lisovaný, balený v alobalu nebo igelitu. Tvaroh se dá i zamrazit, ale pak změní strukturu a dá se použít už jen na pečení. Důležitý je obsah tuku v tvarohu, ale o tom až příště.
Vaše