Úžasný a rychlý čokoládový dezert

dezert ve tvaru bábovičky po vyklopení z formičkyRecept na čokoládový dezert Moelleux au Chocolat mě zaujal svou rafinovaností a rychlostí přípravy. Tuto známou francouzskou specialitu z čokolády začaly péci i některé naše cukrárny.
Co udělat, abychom se my, milovníci čokolády, taky poměli? Moje úprava receptu na čokoládový dezert v originálu nahradila cukr sladidlem a výsledek byl skvělý. Zásadní surovinou byla kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Suroviny: 100g čokolády s obsahem kakaa 77 %, 75g másla, 2 vejce, 25g polohrubé mouky (2 rovné polévkové lžíce), 2 lžičky sladidla na pečení.

Jak jsem postupovala: Nejprve jsem do vodní lázně dala v malém kastrolu rozpustit upečený dezert ve formičkáchnalámanou čokoládu a do ní jsem přidala rozpustit máslo. Počkala jsem, až rozpuštěná směs v kastrolku částečně zchladla. Poté jsem v misce ušlehala vejce se sladidlem a toho vmíchala dvě rovné lžíce mouky. Nakonec jsem do misky přidala vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Hmotou jsem naplnila 4 silikonové formičky na muffiny o objemu 75 ml. Dají se použít i kovové formičky, musí  však být vymazané máslem a dezert upečený v plechové formičcemusí mít tvar bábovičky o minimálním objemu 50 ml. Naplněné formičky jsem vložila do trouby předehřáté na 175oC a pekla jsem 8 minut, ne déle. Doba pečení je totiž podle originálního receptu krátká, jen 8-10 minut, a záleží na velikosti formiček. Správně upečený Moelleux au Chocolat musí být na povrchu pevný, uvnitř však nedopečený a plný tekuté čokolády, která při nakrojení vytéká z bábovičky jako horká láva. Proto má taky čokoládový dezert americkou přezdívku čokoládový lávový zákusek.

Tento úžasný čokoládový dezert je nejlepší ještě teplý, ale chutná i studený. Po vyklopení z formičky by na povrchu neměl dlouho oschnout. Když ho ochutnáte, tak ho ani oschnout nenecháte. A pokud ho nebudete mít uvnitř tekutý, je dobrý stejně. I když se zdá, že porce není moc veliká, je dezert velmi sytý a energeticky bohatý. Přesto ale tuhle čokoládovou dobrotu natrvalo zařadím do svého receptáře jako sváteční pokrm.
Přeji úžasné pochutnání! Vaše

Nutriční hodnoty při použití 77% čokolády:
1 porce=1/4: 1512kJ, 362kcal, 15g sacharidů

Nutriční hodnoty při použití 70% čokolády:
1 porce=1/4: 1491kJ, 357kcal, 17g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Dezerty, Sladkosti bez cukru se štítky Dezerty, Sladkosti bez cukru. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>