Úžasný a rychlý čokoládový dezert

dezert ve tvaru bábovičky po vyklopení z formičkyRecept na čokoládový dezert Moelleux au Chocolat mě zaujal svou rafinovaností a rychlostí přípravy. Tuto známou francouzskou specialitu z čokolády začaly péci i některé naše cukrárny.
Co udělat, abychom se my, milovníci čokolády, taky poměli? Moje úprava receptu na čokoládový dezert v originálu nahradila cukr sladidlem a výsledek byl skvělý. Zásadní surovinou byla kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Suroviny: 100g čokolády s obsahem kakaa 77 %, 75g másla, 2 vejce, 25g polohrubé mouky (2 rovné polévkové lžíce), 2 lžičky sladidla na pečení.

Jak jsem postupovala: Nejprve jsem do vodní lázně dala v malém kastrolu rozpustit upečený dezert ve formičkáchnalámanou čokoládu a do ní jsem přidala rozpustit máslo. Počkala jsem, až rozpuštěná směs v kastrolku částečně zchladla. Poté jsem v misce ušlehala vejce se sladidlem a toho vmíchala dvě rovné lžíce mouky. Nakonec jsem do misky přidala vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Hmotou jsem naplnila 4 silikonové formičky na muffiny o objemu 75 ml. Dají se použít i kovové formičky, musí  však být vymazané máslem a dezert upečený v plechové formičcemusí mít tvar bábovičky o minimálním objemu 50 ml. Naplněné formičky jsem vložila do trouby předehřáté na 175oC a pekla jsem 8 minut, ne déle. Doba pečení je totiž podle originálního receptu krátká, jen 8-10 minut, a záleží na velikosti formiček. Správně upečený Moelleux au Chocolat musí být na povrchu pevný, uvnitř však nedopečený a plný tekuté čokolády, která při nakrojení vytéká z bábovičky jako horká láva. Proto má taky čokoládový dezert americkou přezdívku čokoládový lávový zákusek.

Tento úžasný čokoládový dezert je nejlepší ještě teplý, ale chutná i studený. Po vyklopení z formičky by na povrchu neměl dlouho oschnout. Když ho ochutnáte, tak ho ani oschnout nenecháte. A pokud ho nebudete mít uvnitř tekutý, je dobrý stejně. I když se zdá, že porce není moc veliká, je dezert velmi sytý a energeticky bohatý. Přesto ale tuhle čokoládovou dobrotu natrvalo zařadím do svého receptáře jako sváteční pokrm.
Přeji úžasné pochutnání! Vaše

Nutriční hodnoty při použití 77% čokolády:
1 porce=1/4: 1512kJ, 362kcal, 15g sacharidů

Nutriční hodnoty při použití 70% čokolády:
1 porce=1/4: 1491kJ, 357kcal, 17g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Dezerty, Sladkosti bez cukru se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *