Brokolice vařená přelitá sýrovou omáčkou

Brokolice vařená přelitá sýrovou omáčkouVařená brokolice přelitá vhodnou omáčkou je rychlou variantou přípravy této oblíbené košťálové zeleniny. V minulosti jsem měla velké problémy s tím, že brokolice po uvaření změnila barvu a nebyla už tak pěkně zelená. Až později jsem zjistila, že není potřeba ji vařit dlouho a že je lepší vařit ji jen krátce na pařáku nebo blanšírovat několik minut v horké vodě. Je to nejšetrnější způsob vaření brokolice. Vaření v páře nebo blanšírování zničí případné mikroorganismy a vařená brokolice zůstane pěkně křupavá a krásně zelená.

Brokolice ochlazení po krátkém vařeníPostup: Nejprve dám vařit hrnec vody. Mezitím z brokolice odříznu nejsilnější košťál a zbytek rozeberu na růžičky. Vodu osolím lžičkou soli a když začne vřít, vložím do ní růžičky brokolice. Brokolici zlehka promíchám a nechám ve vařící vodě 3-5 min blanšírovat (krátce povařit). Pak brokolici vyberu děravou lžící a ihned ji ochladím vhozením do nádoby se studenou vodou s kostkami ledu.
Příprava omáčky: V menším kastrolu umíchám světlou jíšku z mouky a oleje. Do horké jíšky naliju mléko a směs povařím za stálého míchání asi 30 minut. Vznikne hladká omáčka. Přidám lžičku soli, pepř a muškátový květ. Nakonec vmíchám 100 g nízkotučného eidamu a rozmíchám. Teplou sýrovou omáčkou poliju porce vařené brokolice rozložené na talíři.

Suroviny: 1 menší brokolice (500 g), 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 l nízkotučného mléka, 2 lžičky soli, mletý pepř, muškátový květ, 100 g nízkotučného eidamu.

Vařená brokolice je připravená k večeři pro dva až tři jedlíky a je dietní podle toho, jakou omáčku na přelití použijeme. Vařená brokolice se taky může jen posypat celozrnnou strouhankou a pokapat máslem. Dobrý je i salát z vařené brokolice. Dobrou chuť!
Vaše

1 porce=1/2: 1711kJ, 409kcal, 30.4g sacharidů