porce jater s bramborami na talířiČerstvý tymián jsem se naučila používat pod maso až tehdy, když jsem si kopeček tymiánu sama vlastnoručně vypěstovala. Čerstvý tymián je výborný pro grilování masa, ale i pro přípravu pokrmů středomořského typu. Protože mi tymiánu narostl veliký kopec rostlin, rozhodla jsem se udělat vepřová játra na tymiánu.
Všechny vnitřnosti mají nízký obsah tuku, tedy i vepřová játra mají nižší energetickou hodnotu než má vepřové maso, glykemický index je nulový.
Při použití tymiánu je důležité ze stonků rostlin ručně zdrhnout lístky. Stvoly rostlin jsou tvrdé a tuhé a nejsou dobré ani při sušení tymiánu. Díky tymiánu mají vepřová játra na tymiánu pikantní chuť, zejména masová šťáva je výborná. Nať tymiánu před zdrhnutím lístků neperu ve vodě, ale nechám ji trochu povadnout.

Příprava: Vepřová játra naložím na 2 hodiny do směsi citronové šťávy a 150ml vody, pak je vyjmu a nakrájím na 1 cm plátky. Plátky jater kladu na papírový ubrousek, abych odstranila přebytečnou vodu. Aby játra byla měkká, nikdy se před tepelnou úpravou nesolí!
Pak na větší pánvi rozpálím 2 lžíce oleje, vložím opatrně plátky jater a opeču z jedné strany při mírné teplotě. Opečené plátky otočím na druhou stranu a hojně pokladu čerstvými lístky tymiánu. Pokud je třeba přileji půl hrnku vody a zhruba 20 minut dusím bez pokličky, až jsou játra měkká.Pak játra vyjmu na talíř, obsah pánve zaliju ještě trochou vody, osolím a opepřím. Omáčku v pánvi ještě 15 minut povařím, pak odstavím a do omáčky vložím opečená játra.

Co na to: 450g vepřových jater, 1 citron, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 2 lžíce oleje, svazek nati tymiánu.

Vepřová játra na tymiánu z tohoto množství jsou dobré tři porce. Chutnají nejlépe s vařeným bramborem. Nutriční hodnota přílohy nejvíc ovlivní energetickou hodnotu pokrmu s přílohou.
Víte, že sušený nebo čerstvý tymián dávám i do masových kuliček?
Dobrou chuť!

[button size=medium color=red url=http://diatips.cz/prilohy-co-musite-vedet]1 porce=1/3: 1090kJ, 259kcal, 1.3g sacharidů[/button]