Famózní vepřové plátky na smetaně

Vepřove plátky na smetaně jsou pochotkaRecept na vepřové plátky na smetaně mám z jižních Čech, kde jsem delší čas žila. Každý, koho jsem znala, tam to jídlo znal a miloval. Když jsem recept poprve zkusila a hotové jídlo kladla na talíř, zděsila jsem se, jakouže matlanici jsem to uvařila. Ale výsledná chuť jemného masíčka s výborným sósem a pečenými bramborami byla náramná. Od té doby jsem vepřové plátky na smetaně připravovala vždy s láskou a z nejlepšího vepřového libového masa z kýty a smetany s 33 % tuku - šlehačky. Z dietních důvodů mě chuť na tento sváteční pokrm donutila, abych zkusila připravit toto jídlo ze smetany na vaření, která má jen 12 % tuku. A ono to šlo! Vzhledem k tomu, že žádný další tuk na vymazání pekáče nebo přípravu masa není třeba, je to podle mého názoru jen malý prohřešek připravit si jednou za čtvrt roku tuto dobrotu! A libové vepřové maso s nízkým glykemickým indexem jednou za čas odborníci povolují.
Obrovskou výhodou tohoto pokrmu je, že není zapotřebí moc nádobí a času na přípravu, a v podstatě se dělá vše v jednom hrnci, totiž v pekáči. Do pekáče se vše naskládá, dá péci a vím, že za 60-70 minut bude bez jakékoliv další práce oběd hotov a všichni budou jen mlaskat a budou se dožadovat přídavku.

Vepřové plátkyJak na to:  Vepřové plátky dobře naklepu, naříznu na okrajích na 2-3 místech plátku, maso osolím a opepřím a nechám odležet. Mezitím oloupu brambory, celé oloupané brambory omyji a nakrájím na plátky o tloušťce 5-6 mm. Na stejnoměrnosti tloušťky plátků brambor záleží, proto když Krájené bramborypřipravuji tento pokrm pro více osob, nakrájím brambory na elektrickém kráječi.
Teď už vezmu spodek pekáče a všechny ingredience do něj naskládám. Nejprve na suché dno pekáče vyskládám naklepané plátky kýty tak, aby byly rozloženy pouze v jedné vrstvě. Na maso nasypu nakrájené brambory, povrch urovnám, trochu osolím a posypu kmínem. Nakonec celý povrch brambor poliju smetanou. Pekáč přiklopím poklicí a vložím do trouby vyhřáté na 200-250o C. Neobracím, nemíchám, nestarám se o to, jen čichám. Po zhruba 45 minutách to začne v troubě vonět, pekáč odkryju a dopékám dalších 15-20 minut do zlatého zbarvení bramborových plátků. A těším se na dobrotu.

Co je třeba: 4 plátky z vepřové kýty, sůl, pepř, kmín, 200-250 ml smetany se 12 % tuku (nebo 33 % tuku), brambory pro 4 osoby (6-8 kusů dle velikosti), důležité je mít taky pekáč s poklicí.

Až jednou vepřové plátky na smetaně okusíte, budete je chtít uvařit příště zase. Ta lahodná smetanová chuť prostoupí maso i bramborové plátky a dlouho se na ni vzpomíná!

1 porce=1/4, 2056kJ, 491kcal, 46.4g sacharidů (hodnoty s použitím 12% smetany)

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Maso. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u Famózní vepřové plátky na smetaně

  1. Marie napsal:

    Tohle je opravdu dobrota, dělávám to taky. Pobavila jsem se jak píšete, že při servírování jídla jste nebyla zrovna nadšená vzhledem. Ovšem chuť a další výhody tohoto receptu všechno překonají. Já ještě dávám na vymazané dno vyrstvu cibule a na maso taky. To je tím, že my cibuli máme hodně rádi a s masem dobře chťově ladí. Výborný tip na víkend, kdy musím uvařit na stavbu a s tímto nebudu muset mít tolik nádobí. Zdravím Marie

    • admin napsal:

      Ano, už jsem slyšela od řady kuchařek, že toto jídlo připravují i s cibulí. Ale zatím jsem neměla odvahu to zkusit, chtělo by to porovnat, co je lepší. Adéla

  2. Jitulka napsal:

    Vypadá to famózně :) Jinak já mám teď období pečení, protože jsem dostala od manžela tento http://www.litinove-nadobi.cz/litinove-pekace/litinovy-pekac-4-5l/ skvělý pekáč :) )

    • admin napsal:

      Díky za komentář. Litinový pekáč na vepřové na smetaně určitě zkuste. Doufám, že ho máte i s poklicí. Litinové nádobí je dlouhodobá kvalita na celoživotní vaření. Podívám se taky po takovém pekáči. Adéla

  3. Lenka Prikopova napsal:

    Tohle vypadá jako typické jídlo pro mikrovlnku… Neví někdo jak na to?
    Lenka

    • admin napsal:

      Dobrý den, tak musím se přiznat, že v mikrovlnce jsem vařit tuto dobrotu nezkoušela. Možná by to šlo, jen kdybyste měla speciální nádobí pro pečení v mikrovlnce. Brambory musí být na povrchu dozlatova opečené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>