Recept na vepřové plátky na smetaně mám z jižních Čech, kde jsem delší čas žila. Každý, koho jsem znala, tam to jídlo znal a miloval. Když jsem recept poprve zkusila a hotové jídlo kladla na talíř, zděsila jsem se, jakouže matlanici jsem to uvařila. Ale výsledná chuť jemného masíčka s výborným sósem a pečenými bramborami byla náramná. Od té doby jsem vepřové plátky na smetaně připravovala vždy s láskou a z nejlepšího vepřového libového masa z kýty a smetany s 33 % tuku – šlehačky. Z dietních důvodů mě chuť na tento sváteční pokrm donutila, abych zkusila připravit toto jídlo ze smetany na vaření, která má jen 12 % tuku. A ono to šlo! Vzhledem k tomu, že žádný další tuk na vymazání pekáče nebo přípravu masa není třeba, je to podle mého názoru jen malý prohřešek připravit si jednou za čtvrt roku tuto dobrotu! A libové vepřové maso s nízkým glykemickým indexem jednou za čas odborníci povolují.
Obrovskou výhodou tohoto pokrmu je, že není zapotřebí moc nádobí a času na přípravu, a v podstatě se dělá vše v jednom hrnci, totiž v pekáči. Do pekáče se vše naskládá, dá péci a vím, že za 60-70 minut bude bez jakékoliv další práce oběd hotov a všichni budou jen mlaskat a budou se dožadovat přídavku.
Jak na to: Vepřové plátky dobře naklepu, naříznu na okrajích na 2-3 místech plátku, maso osolím a opepřím a nechám odležet. Mezitím oloupu brambory, celé oloupané brambory omyji a nakrájím na plátky o tloušťce 5-6 mm. Na stejnoměrnosti tloušťky plátků brambor záleží, proto když připravuji tento pokrm pro více osob, nakrájím brambory na elektrickém kráječi.
Teď už vezmu spodek pekáče a všechny ingredience do něj naskládám. Nejprve na suché dno pekáče vyskládám naklepané plátky kýty tak, aby byly rozloženy pouze v jedné vrstvě. Na maso nasypu nakrájené brambory, povrch urovnám, trochu osolím a posypu kmínem. Nakonec celý povrch brambor poliju smetanou. Pekáč přiklopím poklicí a vložím do trouby vyhřáté na 200-250o C. Neobracím, nemíchám, nestarám se o to, jen čichám. Po zhruba 45 minutách to začne v troubě vonět, pekáč odkryju a dopékám dalších 15-20 minut do zlatého zbarvení bramborových plátků. A těším se na dobrotu.
Co je třeba: 4 plátky z vepřové kýty, sůl, pepř, kmín, 200-250 ml smetany se 12 % tuku (nebo 33 % tuku), brambory pro 4 osoby (6-8 kusů dle velikosti), důležité je mít taky pekáč s poklicí.
Až jednou vepřové plátky na smetaně okusíte, budete je chtít uvařit příště zase. Ta lahodná smetanová chuť prostoupí maso i bramborové plátky a dlouho se na ni vzpomíná!
Tohle je opravdu dobrota, dělávám to taky. Pobavila jsem se jak píšete, že při servírování jídla jste nebyla zrovna nadšená vzhledem. Ovšem chuť a další výhody tohoto receptu všechno překonají. Já ještě dávám na vymazané dno vyrstvu cibule a na maso taky. To je tím, že my cibuli máme hodně rádi a s masem dobře chťově ladí. Výborný tip na víkend, kdy musím uvařit na stavbu a s tímto nebudu muset mít tolik nádobí. Zdravím Marie
Ano, už jsem slyšela od řady kuchařek, že toto jídlo připravují i s cibulí. Ale zatím jsem neměla odvahu to zkusit, chtělo by to porovnat, co je lepší. Adéla
Vypadá to famózně 🙂 Jinak já mám teď období pečení, protože jsem dostala od manžela tento http://www.litinove-nadobi.cz/litinove-pekace/litinovy-pekac-4-5l/ skvělý pekáč :))
Díky za komentář. Litinový pekáč na vepřové na smetaně určitě zkuste. Doufám, že ho máte i s poklicí. Litinové nádobí je dlouhodobá kvalita na celoživotní vaření. Podívám se taky po takovém pekáči. Adéla
Tohle vypadá jako typické jídlo pro mikrovlnku… Neví někdo jak na to?
Lenka
Dobrý den, tak musím se přiznat, že v mikrovlnce jsem vařit tuto dobrotu nezkoušela. Možná by to šlo, jen kdybyste měla speciální nádobí pro pečení v mikrovlnce. Brambory musí být na povrchu dozlatova opečené.