Vepřove plátky na smetaně jsou pochotka

Vepřove plátky na smetaně jsou pochotkaRecept na vepřové plátky na smetaně mám z jižních Čech, kde jsem delší čas žila. Každý, koho jsem znala, tam to jídlo znal a miloval. Když jsem recept poprve zkusila a hotové jídlo kladla na talíř, zděsila jsem se, jakouže matlanici jsem to uvařila. Ale výsledná chuť jemného masíčka s výborným sósem a pečenými bramborami byla náramná. Od té doby jsem vepřové plátky na smetaně připravovala vždy s láskou a z nejlepšího vepřového libového masa z kýty a smetany s 33 % tuku – šlehačky. Z dietních důvodů mě chuť na tento sváteční pokrm donutila, abych zkusila připravit toto jídlo ze smetany na vaření, která má jen 12 % tuku. A ono to šlo! Vzhledem k tomu, že žádný další tuk na vymazání pekáče nebo přípravu masa není třeba, je to podle mého názoru jen malý prohřešek připravit si jednou za čtvrt roku tuto dobrotu! A libové vepřové maso s nízkým glykemickým indexem jednou za čas odborníci povolují.
Obrovskou výhodou tohoto pokrmu je, že není zapotřebí moc nádobí a času na přípravu, a v podstatě se dělá vše v jednom hrnci, totiž v pekáči. Do pekáče se vše naskládá, dá péci a vím, že za 60-70 minut bude bez jakékoliv další práce oběd hotov a všichni budou jen mlaskat a budou se dožadovat přídavku.

Vepřové plátkyJak na to:  Vepřové plátky dobře naklepu, naříznu na okrajích na 2-3 místech plátku, maso osolím a opepřím a nechám odležet. Mezitím oloupu brambory, celé oloupané brambory omyji a nakrájím na plátky o tloušťce 5-6 mm. Na stejnoměrnosti tloušťky plátků brambor záleží, proto když Krájené bramborypřipravuji tento pokrm pro více osob, nakrájím brambory na elektrickém kráječi.
Teď už vezmu spodek pekáče a všechny ingredience do něj naskládám. Nejprve na suché dno pekáče vyskládám naklepané plátky kýty tak, aby byly rozloženy pouze v jedné vrstvě. Na maso nasypu nakrájené brambory, povrch urovnám, trochu osolím a posypu kmínem. Nakonec celý povrch brambor poliju smetanou. Pekáč přiklopím poklicí a vložím do trouby vyhřáté na 200-250o C. Neobracím, nemíchám, nestarám se o to, jen čichám. Po zhruba 45 minutách to začne v troubě vonět, pekáč odkryju a dopékám dalších 15-20 minut do zlatého zbarvení bramborových plátků. A těším se na dobrotu.

Co je třeba: 4 plátky z vepřové kýty, sůl, pepř, kmín, 200-250 ml smetany se 12 % tuku (nebo 33 % tuku), brambory pro 4 osoby (6-8 kusů dle velikosti), důležité je mít taky pekáč s poklicí.

Až jednou vepřové plátky na smetaně okusíte, budete je chtít uvařit příště zase. Ta lahodná smetanová chuť prostoupí maso i bramborové plátky a dlouho se na ni vzpomíná!

[button size=medium color=green url=http://diatips.cz/dieta-bez-cukru]1 porce=1/4, 2056kJ, 491kcal, 46.4g sacharidů[/button] (hodnoty s použitím 12% smetany)