
Receptů na zapečenou dýni je spousta, ale málokdo se odhodlá nějaký zkusit. Zapečená dýně se totiž připravuje delší dobu, vzhledem k tomu, že dužina má velký obsah vody, který se pečením musí redukovat.
Pracná je také příprava dýňové dužniny, a tak se u mě doma připravuje zapečená dýně jen ve svátek. Ale výsledek stojí za to. Jak jsem ji připravovala na vánoce jako přílohu k lososu?
Suroviny: 1 velká máslová dýně (dýně o váze 1,1kg dá zhruba 0,8kg dužiny), 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, sušené nebo čerstvé lístky bazalky, 50g strouhaného parmazánu.
Postup: Dýni jsem oloupala a rozkrojila napůl. Pecky a dřeň z rozšířené části jsem pomocí lžíce vyjmula a odstranila. Poté jsem krásně oranžovou dužninu nakrájela na kostičky. Zdálo se mi, že bude dýně moc, ale dobře jsem nakonec udělala, že jsem celé množství osolila, opepřila a pokapala olejem. Jako koření jsem použila i sušenou bazalku, ale určitě lze užít i jinou oblíbenou bylinku. Nakonec jsem dýni důkladně promíchala a přemístila do velké pánve. Tam po 20 min
dušení při občasném zamíchání dýně změkla. Asi půl hodiny před servírováním jsem dýni vložila do menšího pekáčku, povrch posypala strouhaným parmazánem a dýni jsem zapekla dozlatova zhruba za 20 minut.
Zapečená dýně měla nečekaný úspěch i u jedlíků mužského pohlaví, kteří zelenině moc nedají. Jako přílohy k masu jí bylo 6 malých porcí. Pokud si hlídáte štíhlou linii, tak vězte, že energetická hodnota tohoto pokrmu je nízká.
Zapečenou dýni s parmazánem rozhodně zkuste! Vaše