Hotová zapečená dýně

rozkrojená máslová dýněReceptů na zapečenou dýni je spousta, ale málokdo se odhodlá nějaký zkusit. Zapečená dýně se totiž připravuje delší dobu, vzhledem k tomu, že dužina má velký obsah vody, který se pečením musí redukovat.
Pracná je také příprava dýňové dužniny, a tak se u mě doma připravuje zapečená dýně jen ve svátek. Ale výsledek stojí za to. Jak jsem ji připravovala na vánoce jako přílohu k lososu?

Suroviny: 1 velká máslová dýně (dýně o váze 1,1kg dá zhruba 0,8kg dužiny), 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, sušené nebo čerstvé lístky bazalky, 50g strouhaného parmazánu.

Dužnina z dýně v mísePostup: Dýni jsem oloupala a rozkrojila napůl. Pecky a dřeň z rozšířené části jsem pomocí lžíce vyjmula a odstranila. Poté jsem krásně oranžovou dužninu nakrájela na kostičky. Zdálo se mi, že bude dýně moc, ale dobře jsem nakonec udělala, že jsem celé množství osolila, opepřila a pokapala olejem. Jako koření jsem použila i sušenou bazalku, ale určitě lze užít i jinou oblíbenou bylinku. Nakonec jsem dýni důkladně promíchala a přemístila do velké pánve. Tam po 20 min kostičky dýně na pánvidušení při občasném zamíchání dýně změkla. Asi půl hodiny před servírováním jsem dýni vložila do menšího pekáčku, povrch posypala strouhaným parmazánem a dýni jsem zapekla dozlatova zhruba za 20 minut.

Zapečená dýně měla nečekaný úspěch i u jedlíků mužského pohlaví, kteří zelenině moc nedají. Jako přílohy k masu jí bylo 6 malých porcí. Pokud si hlídáte štíhlou linii, tak vězte, že energetická hodnota tohoto pokrmu je nízká.
Zapečenou dýni s parmazánem rozhodně zkuste! Vaše

1 porce=1/6: 473kJ, 93kcal, 11g sacharidů