Zeleninové lečo zavařené

Zeleninové lečo zavařenéMáte rádi lečo? Já je mám ráda moc, a proto si čas od času zavařím na podzim zeleninové lečo. Dá to sice trochu práce, ale je praktické využít levnou čerstvou zeleninu a předzásobit se zavařenou zeleninovou směsí na celou zimu. Její nízký glykemický index a spousta obsažené vlákniny je zárukou, že si kdykoliv můžete rychle připravit zdravý pokrm k večeři či obědu. Navíc ještě můžete s výhodou zeleninové lečo použít pod maso, třeba když děláte cikánskou hovězí pečeni, vepřové žebírko po cikánsku a další pokrmy.

Suroviny: 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 lžíce oleje, 4 větší cibule (asi ½ kg), 3 nebo 4 zavařovací láhve o objemu 0.7 litru s víčky.

Zeleninové lečo v hrnciPostup: Nejprve si připravím zavařovací láhve a víčka, vše důkladně omyju a nechám okapat. Potom z paprikových lusků odstraním vnitřek se semeny, očištěné papriky omyju pod tekoucí vodou a nechám okapat. Cibuli oloupu, najemno nakrájím a vložím na pánev se lžící oleje. Nechám ji na mírné teplotě podusit tak, aby změkla, ale aby ještě nebyla jinak zbarvená. Mezitím nakrájím paprikové lusky na kostičky do většího kastrolu. Přidám podušenou cibuli a vše dusím asi 5 minut. Mezitím omyju rajčata, nakrájím je na malé kousky a potom vhodím ke směsi cibule a papriky. Nyní vše dusím za občasného promíchání. Jakmile zeleninová směs pustí šťávu, kastrol odstavím a teplou směsí plním připravené zavařovací láhve asi do tří čtvrtin objemu. Okraje naplněných lahví odmastím tak, že je otřu kouskem čistého plátna namočeným do octa. Pak lahve uzavřu suchým víčkem a sterilizuji 20 minut při teplotě 85o C.

Zeleninové lečo ráda vozím na dovolenou, když je možnost vaření. Na místě do něho přidám nakrájenou klobásku, do ohřátého zamíchám čtyři čerstvá vejce a rychlá večeře nebo oběd pro dva je brzy na stole.
Vaše