Zeleninový salát Gado gado

salát gado gado Recept na indonéský zeleninový salát Gado gado mě zaujal už dávno, když jsem ho objevila v kuchařce s recepty z celého světa. Pro milovníky buráků je totiž senzační. Přitom je zdravý a díky burákům poměrně sytý. Většina ingrediencí na salát má nízký obsah sacharidů a má nízký glykemický index, výjimkou jsou jen brambory.

Před rokem odjela má milá neteř Katy na delší pobyt v Indonésii učit tamní děti anglicky, a já se ihned zajímala, zda je tam zeleninový salát Gado gado k dostání. „Teto, jím ho téměř denně“, napsala neteř, ale poslat recept mi zapomněla. Teď plánuji malou předpromoční oslavu, co na ni neteři připravím k snědku? Samozřejmě jsem našla starý recept, nakoupila suroviny a Gado gado nachystala jako překvapení.

Suroviny: 2 vejce uvařená natvrdo (doba varu 11 minut), 2 ne moc škrobnaté brambory uvařené ve slupce (120g), 3 střední mrkve (100g), 150g mražených fazolkových lusků, nať mladé cibulky (70g), srdíčko hlávkového salátu, 1 menší salátová okurka (400g).
Na omáčku: 75g kvalitních nesolených arašídů, půl lžičky soli, půl lžičky sypkého sladidla, 1 lžíce sójové omáčky, kořen zázvoru cca 5 cm dlouhý, 1 limetka.

Postup: Brambory a vejce jsem uvařila raději dopředu a pak jsem začala přípravou zeleniny do salátu. U výběru zeleniny jsou různé varianty, lze použít i listy špenátu, kousek hlávky zelí, růžičky květáku či brokolice, sojové či fazolové klíčky, co trh zeleniny právě nabídne. Většina zeleniny se na gado gado připravuje blanšírováním, tedy krátkým povařením v horké vodě a rychlým ochlazením, aby zůstala pěkně barevná a křupavá, každý druh zvlášť.
Použila jsem oloupanou mrkev, nakrájela jsem ji na proužky a povařila zhruba 1 minutu. Cibulovou nať jsem blanšírovala asi půl minuty, mražené fazolové lusky jsem povařila zhruba 2 minuty. Jen čerstvou okurku a srdíčka hlávkového salátu jsem nechala syrové.
Příprava arašídové omáčky Sambal kacang: Buráky jsem najemno rozdrtila v elektrickém drtiči a vysypala na pánev wok. Opražila jsem je nasucho, až začaly vonět a hnědnout. Mezitím jsem dala vařit konvici vody. K opraženým arašídům jsem vlila půl hrnku vřelé vody. Na pánvi se vytvořilo husté burákové těsto, které jsem ihned zředila a rozmíchala dalším půlhrnkem vřelé vody. Omáčku jsem za stálého míchání osolila a osladila, přidala jsem nastrouhaný kořen zázvoru. Asi za 10 minut stálého míchání v pánvi wok omáčka zhoustla, přilila jsem další půlhrnek vody. Nakonec jsem míchala ještě 10 minut, omáčku zředila naposled vřelou vodou a dochutila lžící sójové omáčky. Uvařenou arašídovou omáčku jsem odstavila a vmíchala do ní šťávu z limetky. Do omáčky lze přidat ještě chilli koření nebo česnek, jak kdo má rád, já jsem to vynechala. Limeta je však bezpodmínečnou nutností.
salát gado gado politý omáčkoulPodle mého literárního receptu na salát Gado gado se připravené druhy vybrané zeleniny, nakrájených brambor a vajec ozdobně vyskládají na velkou mísu a zalijí vlažnou arašídovou omáčkou. Musím přiznat, že můj zeleninový salát Gado gado, zhotovený pro Katy, vypadal báječně těsně předtím, než jsem ho omáčkou polila. Ale potom jsem se zhrozila, jak se to jí? salát Gado gado nasrvírovaný v misceNeteři jsem můj výtvor ukázala ihned, když přišla na návštěvu. Salát okamžitě poznala a uklidnila mě. V Indonésii se dostane Gado gado koupit i na ulici. Na pouličním stánku si v připravených přihrádkách na pultu vyberete svou oblíbenou zeleninu, směs vybrané zeleniny vám v misce arašídovou omáčkou polijí. Vidličkou zeleninový salát promícháte a pojídáte. Příště nechám tedy tác se zeleninou pěkně nazdobený a omáčku použiji až na polití zeleniny v misce.

Uvedené množství surovin stačilo právě na 4 porce salátu Gado gado. Zeleninový salát Gado gado mi v podstatě chutí připomíná český bramborový salát se zeleninou. Liší se však arašídovou zálivkou, jejíž pikantnost se dá navolit přídavkem zázvoru, chilli nebo česnekem. Arašídová omáčka je vlastně taková arašídová majonéza, olej se do ní přidávat nemusí, je tučná dost. Protože výběr zeleniny na salát je volitelný, uvádím nutriční hodnotu arašídové omáčky a vybrané zeleniny zvlášť.
Zkuste taky Gado gado pro sváteční příležitost udělat! Vaše

Omáčka – 1 porce:
1 porce=1/4: 455kJ, 109kcal, 6.3g sacharidů

Zelenina – 1 porce:
1 porce=1/4: 500kJ, 119kcal, 15g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Saláty, Speciality, Zeleninové pokrmy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *