Zelený čaj

Zelený čajPřesto, že má zelený čaj účinky pro naše zdraví zázračné, stále ještě není jeho obliba u nás tak velká, a je to škoda. Obsahuje určitě cennější chemické látky, než leckteré ovocné aromatizované čaje, které s oblibou hodně mých známých popíjí.
Mezi ty nejdůležitější obsahové látky patří vitamíny (hlavně vitamín C a beta karoten), kofein, minerály, aminokyseliny, třísloviny, silice a flavonoidy. Kromě toho, že mezi obsažené účinné přírodní antioxidanty patří vitamín C a beta karoten, je v zeleném čaji významný obsah antioxidantu flavonoidového typu katechinu, zvaného epigallokatechin gallát (EGCG). Právě tato látka má velký přínos pro zdraví člověka a obsah EGCG je v zeleném čaji mnohem vyšší, než v čaji černém, u něhož během fermentace dochází k oxidaci EGCG, tedy ke snížení množství. A proto má jedině zelený čaj účinky tak výjimečné.

[important]Povzbuzující účinky
Zelený čaj povzbuzuje fyzicky, i psychicky, neboť zvyšuje dobrou náladu a dodává energii a chuť k životu. Pití zeleného čaje zvyšuje koncentraci organismu a to díky obsaženému kofeinu, který je obsažen i v kávě. V čaji je ale kofein vázán na některé látky, a proto se uvolňuje pomaleji. To má vliv na delší působení kofeinu v těle. Kvůli obsahu kofeinu není zelený čaj vhodný pro děti a těhotné ženy.[/important] [tip]Antioxidační účinky
Podle vědeckých výzkumů jsou antioxidační účinky zeleného čaje až 7 x silnější než u čaje černého a způsobuje to hlavně vysoký obsah EGCG. Antioxidanty odstraňují v těle volné radikály, tedy látky, které způsobují mnohé nemoci a urychlují celkové stárnutí. Pití zeleného čaje tak může zajistit ochranu před některými chorobami.[/tip] [note]Antibiotické účinky
Zelený čaj účinně pomáhá v boji proti bakteriím a virům. Upravuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Třísloviny v čaji obsažené blahodárně působí na trávicí ústrojí tím, že na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Pravidelné pití zeleného čaje posiluje obranyschopnost organismu. Polyfenoly zeleného čaje stimulují produkci buněk imunitního systému a mají lokální účinek dokonce proti bakteriím způsobujícím zubní plak a nepříjemný zápach z úst.[/note] [important]Účinky proti rakovině
Mnohé lékařské výzkumy prokázaly, že zelený čaj má výrazné protinádorové účinky. Způsobuje to flavonoid EGCG, látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v zeleném čaji může zastavit růst nádorových buněk v játrech, jícnu, kůži, slinivce, prsu, prostatě i žaludku. Zabraňuje šíření metastáz v těle.[/important] [tip]Ochrana srdečně-cévního systému
Zelený čaj pozitivně působí jako prevence proti onemocněním krevního oběhu, infarktu a mrtvici, tím, že snižuje shlukování krevních destiček a zabraňuje tak srážení krve. Udává se, že zelený čaj také chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací a že zvyšuje antioxidační aktivitu krve.[/tip] [note]Pozitivní účinky na zdraví diabetiků
Vědci nyní zjistili, že přírodní látky obsažené v zeleném čaji způsobují pomalejší uvolňování glukózy po konzumaci sacharidových potravin. To pomáhá lepšímu využití cukru v energetickém metabolismu, tedy při spalování energie. Podle odborníků bychom měli popíjet čerstvě připravený zelený čaj, když konzumujeme sacharidové (škrobnaté) potraviny, abychom zamezili vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. S tím také souvisí využití zeleného čaje při hubnutí.[/note]

Zelený čaj sypanýZelený čaj má pro naše zdraví takové účinky, že stojí za to, abychom se nad sebou zamysleli, a zařadili alespoň jeden šálek denně do našeho pitného režimu. Tak na zdraví!

Vaše