Žemlovka s tvarohem
Tradiční žemlovka připravená z levných surovin
Tradiční žemlovka připravená z levných surovin

Když ji pekla moje mamka, voněla žemlovka s tvarohem po celém domě a nemohli jsme se dočkat, kdy už to bude hotovo. A když konečně byla žemlovka s tvarohem na talíři, kolikrát jsme si o horkou náplň popálili čumáček! Někdo žemlovku hanlivě nazývá semlbába, ale mají ji rádi třeba i v Anglii. Jen ten její název je tam Bread and butter pudding.
Já připravuji žemlovku výhradně z grahamové veky nebo celozrnného toastového chleba. Bílému pečivu už se vyhýbám, to nezasytí a je po něm brzy hlad, takže pak sníte mnohem více než jste chtěli. Sníh na povrch žemlovky nedávám. Je to pracnější, nemusím ho a mám raději, když je povrch žemlovky pěkně opečený a křupavý.

Příprava žemlovky: Nejdřív umíchám náplň z tvarohu, sladidla a jednoho vejce. Místo sladidla maminka dávala samozřejmě asi 3 polévkové lžíce cukru. Zapékací misku na dně a po stranách vymažu lehce máslem a dno misky pokladu plátky veky slabě pomazanými máslem namazanou stranou dolů. Tuto vrstvu plátků veky pokryju polovinou připravené tvarohové náplně a posypu rozinkami. Pak vytvořím vrstvu plátků veky pomazaných máslem na vrchní straně. Na to rozložím nahrubo nastrouhaná jablka a druhou polovinu tvarohové náplně. Poslední vrstvu dělám opět z plátků veky, které pomažu máslem na svrchní straně. Nakonec vše zaleju mlékem, v němž jsem rozšlehala 3 vejce, případně i vanilkový cukr. Žemlovku peču ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut přikrytou víkem, pak víko sejmu a dalších 15 minut dopékám dozlatova.

Co je na tvarohovou žemlovku třeba: Asi 15-16 tenkých plátků veky nebo toastového chleba (celozrnný je nejlepší), 100-125 g másla, 500 g nízkotučného tvarohu, 4 lžičky sladidla, 4 vejce, ½ l mléka. Dle chuti možno přidat 2–3 nastrouhaná jablka, rozinky, vanilkový cukr (nemusí být).

Nutriční hodnoty má žemlovka s tvarohem příliš vysoké co se týče energetických parametrů, tak i obsahu sacharidů. Hodně sacharidů je obsaženo v pečivu, v jablkách i rozinkách. Hodně energie obsahuje máslo, ale bez něj by žemlovka nechutnala.
Jenom jedna čtvrtina žemlovky z tohoto množství by měla stačit 2 osobám, takže POZOR! a opatrně!Schválně jsem nutriční hodnotu jedné čtvrtiny spočítala, abych těmi hodnotami varovala a odradila velké jedlíky, bohužel.

Ať Vám žemlovka s tvarohem také chutná tak, jako mně! Vaše

2 porce i s jablky=1/4, 2718kJ, 648kcal, 55.3g sacharidů