Aspik z červené řepy jsem nedávno objevila v jednom supermarketu, a když jsem si na zkoušku jeden plátek koupila, moc jsem si pochutnala. Přitom jsem si vzpomněla na rady dietní sestry zabývající se stravou diabetiků. Radila mi, jak je dobré mít v zásobě připravený zeleninový aspik, když zejména večer jde na člověka vlčí hlad.
Zelenina a želatina jsou potraviny s nízkým obsahem sacharidů a vyšším obsahem vlákniny, proto je aspik z červené řepy pokrm vyloženě zdravotní. Pokud je připraven se sladidlem, je šitý na míru pro dietu na zhubnutí a pro diabetiky. Obsahuje až 50% vody, bílkoviny a špetku sacharidů. Na rozdíl od prodávaného aspiku slazeného cukrem má nižší energetickou hodnotu.
Suroviny: 500g červené řepy, 20g potravinářské želatiny, 1 lžička soli, 1 lžička sladidla na vaření, 50ml octa.
Červenou řepu uvařím v hrnci se slanou vodou do poloměkka. Trvá to přibližně 40 minut podle velikosti řepy, řepa by neměla být moc měkká nebo rozvařená. Poté řepu oloupu, nechám vychladnout a nakrájím na kostičky do mísy. Mezitím, co řepa chladne, vyložím formu na srnčí hřbet potravinářskou fólií. Pak želatinu namočím do 150 ml vlažné vody. Ze čtvrt litru vody připravím sladkokyselý nálev: ve 250 ml studené vody rozmíchám 1 lžičku soli a 1 lžičku sladidla a důkladně míchám, až se vše rozpustí, ocet přiliju naposled. Sladkokyselou směs zahřívám, až začne vařit. Potom ji odstavím a vmíchám do ní nabobtnalou želatinu. Roztok promíchám a naleju k nakrájené řepě. Zeleninovou směs přemístím do připravené formy a nechám vychladit, aby ztuhla.
Z uvedeného množství surovin připravím aspik právě do jedné formy na srnčí hřbet o délce 25 cm, hotový aspik z červené řepy se dá nakrájet až na 18 plátků. Vodu na vaření červené řepy lze podle chuti okořenit fenyklem, anýzem nebo hřebíčkem, jak kdo má rád. K večeři je aspik dobrý třeba s celozrnným rohlíkem a mám zaručeno, že nebudu mít nadbytek energie před nočním klidem. Jako 2.večeře mi aspik stačí samotný.
Zkusíte to taky? Vaše
Aspik z červené řepy připravený se sladidlem – nutriční hodnoty:
1 plátek=1/18=57g : 81,2kJ, 19,4kcal, 3.3g sacharidů
Aspik z červené řepy připravený s cukrem – nutriční hodnoty:
1 plátek=1/18=58g: 153kJ, 37kcal, 6g sacharidů