Víte, že světlezelenou dužninu zralého avokáda je možné rozmačkat a máslovitou hmotu ochutit a namazat na chleba? Avokádo obsahuje velké množství tuku, který má pro nás příznivé složení s vysokým podílem nenasycených omega 3 mastných kyselin. Avokádová pomazánka je tedy velmi zdravá.
Včera jsem byla v lékárně a jedna paní tam kupovala jakousi krabici, v níž byl obchodní preparát s omega-mastnými kyselinami ve formě nějakých tablet. Proč utrácet spoustu peněz za takový výrobek, když za jeho cenu můžete nakoupit víckrát po jednom kuse avokádo? Avokádová pomazánka má podobné účinky a chutná určitě líp! Bylo by jen dobře, kdybychom avokádo jedli aspoň jedenkrát týdně, když se objeví v obchodě.
Příprava pomazánky z avokáda: Vydlabanou dužninu z avokáda pokapu citronovou šťávou, přidám všechny další ingredience a vše rozmixuji na hladkou zelenou kaši. Hotovou pomazánku vychladím a mažu na plátky celozrnného pečiva. Ozdobím dle vlastní fantazie. Pomazánka stačí na pečivo pro 2-3 osoby.
Co je na pomazánku třeba: 1 avokádo, 100 g sýra lučina, pepř, sůl, šťáva z ½ citronu nebo limetky, cibulka nebo ½ stroužku česneku podle chuti.
Avokádová pomazánka sice nepatří mezi naše typické a tradiční pomazánky. Může však zpestřit fádní každodenní jídelníček nebo svou barvou osvěžit slavnostní stůl pro sváteční hosty, kteří ji určitě budou chtít ochutnat. Tak dobrou chuť!
Vaše