Z avokáda se dá připravit spousta pokrmů hlavně pro studenou kuchyni. Kromě náplní a pomazánek je moc dobrý i avokádový salát. Barevně pěkná je kombinace s červenou silnostěnnou paprikou, která dá mdlému avokádu osvěžující chuť. S přídavkem jogurtu je avokádový salát s paprikou pokrmem vhodným pro lehkou večeři. Je-li avokádo dostatečně zralé a měkké, vytvoří jeho částečky s jogurtem hustou avokádovou omáčku, která připomíná majonézu. Všechny potraviny obsažené v salátu mají nízký GI.
Postup: Avokádo rozkrojím, vyndám pecku a přímo v obalu ze slupky nakrájím nožem dužninu na proužky. Potom ji pokapu šťávou z citronu, vykrojím lžící a vyklopím do mísy. K tomu přidám na proužky nakrájenou silnostěnnou červenou papriku (stačí půlka větší), sůl, mletý pepř a 2 lžíce hustého bílého jogurtu. Hotový salát servíruji ihned, dokud má avokádo svěží zelenou barvu.
Suroviny: 1 zralé avokádo, půlka citronu, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 silnostěnná červená paprika – menší kus nebo půlka větší, 2 lžíce hustého bílého jogurtu s nižší tučností.
Avokádový salát s paprikou se může podávat v miskách z vydlabaného avokáda, samozřejmě s kouskem pečiva. Stačí pro 2 osoby. Nechte si chutnat! Je to zdravé a zároveň moc dobré!
Vaše