Z lilku jsem dříve dokázala připravit jen lilek smažený a moc mi tak ani nechutnal. Pak jsem byla na dovolené v Řecku a ochutnala jsem salát z lilku, musaku s lilkem, grilovaný lilek a z něho připravenou spoustudalších zeleninových dobrot. Nejraději však mám salát z lilku a těstoviny s lilkem, protože obsahují orestovaný nebo ogrilovaný lilek, jehož chuť připomíná opečené houby nebo maso. Jak tedy na lilkový salát?
Postup: Menší lilek oloupu a nakrájím na půlcentimetrové plátky. Jestliže jsou uvnitř plátků žluté pecičky, pokusím se aspoň některé odstranit špičkou nože, protože způsobují nahořklou chuť lilku. Pak nakrájím plátky na kostky, které orestuji na pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Jen mírně osolím (sýr niva bývá slanější), opepřím a očesnekuji. Z hromady lilkových kostek se na pánvi smrkne malá hromádka dozlatova opečeného lilku. Až lilek vychladne, přidám k němu nakrájená čerstvá rajčata a najemno nakrájený sýr niva. Nakonec vmíchám natrhané lístky hlávkového salátu a nakrájené lístky bazalky.
Suroviny: 1 menší lilek baklažán 400g, 2 rajčata, ½ hlávkového salátu (100-150g), 150g sýra niva, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, lístky bazalky.
Takto připravený salát z lilku je spolu s čerstvým celozrnným pečivem dobrým netradičním zeleninovým pochutnáním k večeři. Všechny potraviny na salát mají nízký glykemický index a používají se často ve středomořské kuchyni. Množství stačí určitě pro tři strávníky.
Dobrou chuť! Přeje