Na recept na nákyp s cuketou jsem přišla náhodou, když jsem dostala mladé cuketky a nevěděla jsem, co dobrého z nich připravit.
Napadla mě kombinace s pohankou, a tak vznikl nákyp s cuketou jako chutný pokrm s nízkým GI a bez lepku. Jak už jsem psala dřív, pohanka musí být pro přípravu jídel důkladně propláchnutá vodou! Cuketu jsem původně opékala na pánvi s cibulí, ale nyní ji nahrazuji cuketou pečenou na plechu, potřeba oleje je tak nižší.
Co je potřeba: 1-2 mladé cukety, 150g pohankové lámanky, 150g eidamu (30% tuku), 2 celá vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1-2 lžičky mletého pepře, 1 lžička grilovacího koření, čerstvé nebo sušené oregano (1 lžička), 1-2 stroužky česneku (nebo není nutný), nať zelené petržeky (není nutná).
Jak to dělám: Nejprve si uvařím pohanku, aby vychladla, někdy ji uvařím třeba i den předem. Pohankovou lámanku nejprve nasypu na hustší cedník a několikrát ji rychle properu studenou vodou. Pak promytou pohanku vhodím do hrnce, zaliju 3/4 l vařící vody, osolím a počkám, až voda začne opět vřít. Vytvořenou nahnědlou pěnu odstraním lžicí. Hrnec hned odstavím, přikryju pokličkou a počkám, až pohanka nabobtná a zchladne.
Cuketu bez oloupání omyju, je-li to nutné odstraním případně středovou část s peckami. Potom z ní nakrájím silnější plátky, které opeču s grilovacím kořením a olejem na plechu v troubě. Mezitím připravím směs z nahrubo strouhaného eidamu a vajec. Přidám do ní pepř, sůl, česnek a oregano. Nakonec do směsi vmíchám chladnou pohanku a promíchám. Zapékací misku na dně vyložím vrstvou opečených plátků cukety, na ni dám polovinu pohankové směsi, na to dám opět pečenou cuketu a povrch přikryju zbytkem pohanky. Nákyp peču asi 30 minut, až má povrch zbarven dozlatova.
Upečený nákyp s cuketou krásně voní a mysleli byste si, že je v něm mleté maso. Voní díky přídavku bylinek a je šťavnatý kvůli obsahu cukety a pohanky. Tento recept mohou ocenit i vegetariáni a celiaci. Mně chutná moc a uvedené množství stačí pro 3-4 osoby.
Ať vám taky chutná tak, jako mně! Vaše