Dietní poradci bijí na poplach. Z důvodu příliš vysoké konzumace sacharidů bychom se měli vyhýbat dokonce i polévkám zahušťovaným moukou. Jak však dělat zeleninové polévky, když masové vývary už se přejídají? Bramboračka bez zásmažky nebo-li jíšky se dá připravit, jen vědět jak na to. Stačí podobně jako pórkovou polévku rozmixovat všechny zeleninové ingredience. Rozmixovaná bramboračka bez zásmažky udělá jemný krém, jehož hustotu lze upravit podle potřeby.
Zelenina potřebná do polévky se dá měnit podle sezóny. V zimě a na jaře se uplatní klasika, v létě je možné přidat do polévky zelený hrášek, fazolku nebo kousek cukety, na podzim pórek.
Postup: Oloupaný brambor a mrkev nakrájím na malé kostičky, půlku cibule rovněž. Na rozpálený olej vhodím nakrájenou zeleninu a za stálého míchání restuji. Až je zelenina osmahlá, přileju dva hrnky vody, přidám sůl a vařím do měkka. Měkkou zeleninu přímo v hrnci rozmixuji tyčovým mixerem na hladký krém, případně podle chuti ponechám malé kousky zeleniny nepomixované.
Krémovou polévku dochutím sušenou majoránkou, přidám ještě dva hrnky vody a povařím. Podle chuti dochutím najemno krájenými zelenými bylinkami.
Co na to: 1 větší brambor, 1 střední mrkev, půlka cibule nebo menší bílá část pórku, 2 lžíce oleje, sůl, podle chuti majoránka nebo čerstvé bylinky na ozdobu.
Takto uvařená bramboračka nám chutná doma všem. Velkou výhodou je, že nemusím pracně připravovat jíšku, a že polévka bez zásmažky nemá tendenci se připalovat. Sacharidy obsažené v zelenině splní dostatečně svůj nutriční úkol a není třeba cpát do sebe zbytečně ještě sacharidy z moučné jíšky. Z tohoto množství uvařím 3 velké nebo 4 menší porce bramboračky.
Dobrou chuť! Vaše