Bramborové gnocci italského typu jsou teď velkou módou. Dříve jsem si je kupovala, a dělala jsem z nich sladkou pochoutku ala bramborové šišky s mákem. Maruška má velkou rodinu, a kdyby měla kupovat hotové gnocci, nedoplatila by se. Protože je dobrá a šikovná kuchařka, bramborové noky si dělá doma. Taky mě poučila, že neznalci čtou název gnocci špatně a že správně je třeba číst ne gnoči, ale ňoky. Její recept jsem vyzkoušela s použitím celozrnné mouky a raději teď jím bramborové šišky s mákem udělané doma, z celozrnné mouky, než abych jedla kupované gnocci, které mají hodnotu glykemického indexu vyšší.
Postup na bramborové šišky – noky: V osolené vodě uvařím brambory i se slupkou do poloměkka. Z uvařených brambor sliju vodu a nechám je vychladnout. Dobré je uvařit si brambory půl dne nebo i den dopředu. Před přípravou těsta brambory oloupu a zvážím. Pak je v míse nastrouhám na jemném struhadle. Do misky s nastrouhanými bramborami přidám hrubou mouku, jejíž množství bude vážit tolik, co je třetina váhy brambor. Do misky dám ještě vejce a zpracuji těsto, které není moc tuhé a přitom nelepí.
Vypracované těsto rozdělím na dvě poloviny. Vyberu velký hrnec s poklicí a dám v něm pozvolna vařit osolenou vodu. Z každé poloviny těsta mezitím vyválím po částech tenké válečky a z nich nakrájím noky-šišky asi 3 cm dlouhé. Mouku pro vyvalování není nutné moc přidávat. Šišky uválené z poloviny těsta vložím do hrnce s vařící vodou a opatrně promíchám, aby se nepřilepily ke dnu. Až začne voda v hrnci opět vřít, zmírním var a vařím 4 až 5 minut. Uvařené šišky vyberu děravou lžící do mísy a rychle propláchnu studenou tekoucí vodou, aby se neslepily. A dám vařit šišky z druhé části těsta.
Co je na bramborové šišky-noky potřeba: asi 8 brambor střední velikosti (po uvaření je to zhruba 750 g), 250 g celozrnné pšeničné mouky, sůl, 1 vejce.
Na posypání: asi 6-8 lžic mletého máku, sladidlo, 50 g rozpuštěného másla .
Uvařené noky posypu na talíři mletým mákem a sladidlem, omastím kousíčkem másla a bramborové šišky s mákem jsou připraveny pro tři až čtyři jedlíky k snědku. Ten, kdo chce zhubnout, měl by mít porci noků s mákem jen malou (obsah sacharidů je vyšší).
Je taky možné uvařené šišky smíchat s podušenou směsí zelí, cibule, jablka a vína, dochucenou jalovcem, kmínem a cukrem a podávat s uškvařenou slaninou. Ale to je jiná méně zdravá a kaloričtější varianta jen pro toho, kdo nepotřebuje zhubnout.
Bramborové šišky patří k oblíbeným dětským jídlům, je velmi staromódní pochoutka, kterou dnes servírují jedničkové restaurace.
Díky za komentář. Možná máte pravdu, ale určitě jejich nabízená pochoutka není s přídavkem celozrnné mouky, stejně tak jako prodávané hotové noky italské výroby. A právě celozrnnou moukou se můj vyzkoušený recept liší. Adéla
no, na sladko je mám rád s osmaženou strouhankou s cukrem, zakápnuté máslem. Mám takový dojem že sladidla jsou větší jed nežli cukr. Ale nemíním se dohadovat