Oblíbeným pokrmem mé tchýně byla brokolice s vejci na mozeček. Protože tento zeleninový pokrm je velmi zdravý a málo kalorický, a tchýně si v podobných jídlech velmi libovala, měla tchýně pěknou štíhlou postavu až do konce života bez jakéhokoliv cvičení.
Když vidím spousty brokolice v obchodě za příznivou cenu, hned mi to tchýni připomene a snažím se, aby brokolice s vejci byla taky u nás doma na talíři.
Co na to: 500g brokolice, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, 4 vejce.
Jak na to: Do velkého hrnce s vařící se osolenou vodou vložím na menší kusy rozkrájenou omytou brokolici. Vařím po dobu 5 minut, pak scedím a okamžitě několikrát propláchnu studenou vodou, aby si brokolice uchovala svěží zelenou barvu.
Mezitím, co se brokolice vaří, rozpálím olej na větší pánvi, a na oleji osmažím najemno nakrájenou cibuli dorůžova. Uvařenou chladnou brokolici pokrájím na menší kousky, osolím, opepřím a spolu s cibulí dusím na pánvi přibližně 10 minut. Poté zaliju brokolici čerstvými vejci, promíchám, a až vejce ztuhnou, je hotovo.
Je zajímavé, že brokolice s vejci jako na mozeček se tak často v české kuchyni nevaří. Přitom chutná podobně jako vařený květák upravený jako na mozeček a někomu možná bude chutnat i víc. Z množství připravím 3 porce k večeři, vhodnou přílohou je pečivo s celozrnnou moukou.
Nechte si chutnat! Vaše