Brokolicové karbanátky miluju. Mám dojem, že pravděpodobně ženy mají superpotravinu brokolici k snědku raději, než muži. Ten můj chlap se například mých pracně vyrobených karbanátků ani nedotkne. Ale mně to ani zas tak nevadí. Výborné karbanátky z tohoto množství surovin sním v pohodě sama.
V troubě peču brokolicové karbanátky na plechu vyloženém pečicím papírem po dobu asi 60 minut. Pečení v troubě trvá sice déle, ale je také dietnější, po upečení karbanátků je pečicí papír téměř suchý. Smažit lze karbanátky také na pánvi po dobu asi 10 minut ve vyšší vrstvě oleje.
Co na to: 500g brokolice, 1 celé vejce, 1 lžička soli, mletý pepř, 1 lžička koření gyros, 100g balkánského sýra, 4 lžíce dětské krupice (80g), asi 3 lžíce strouhanky na obalování (60g), 4 lžíce oleje na smažení.
Jak na to: Brokolici zbavím silných částí košťálu a uvařím ji ve slané vodě tak, aby zůstala pěkně zelená. Uvařenou brokolici rozmačkám mačkadlem na brambory nebo nahrubo rozdrtím tyčovým mixerem. Potom k ní přidám 4 lžíce krupice a směs nechám 10 minut odležet, aby krupice mohla nabobtnat. Pak vmíchám vejce, koření, strouhaný balkánský sýr.
Z vymíchaného těsta vytvořím pomocí lžíce a dlaně asi 12 malých karbanátků. Vytvarované karbanátky kladu na talíř a poté všechny obalím v misce se strouhankou. Pak obalené karbanátky rozložím na pečicí papír předem pokapaný dvěmi lžícemi oleje. Peču po dobu 30 minut na jedné straně, pak karbanátky obrátím, pokapu zbylým olejem (2 lžíce) a dopékám dalších 30 minut při teplotě 200-250oC dozlatova.
Jogurtová omáčka ze směsi koření madras:
kolik karbanátků, tolik lžiček jogurtu, podle chuti sůl, curry, chilli, mletá paprika, hořčice.
Brokolicové karbanátky mi vystačí na 3-4 porce. Smažené na plechu v troubě mají skvělou nutriční hodnotu. Jím je k obědu s bramborem. Výborné jsou k večeři samotné karbanátky bez přílohy a s jogurtovou omáčkou.
Tak přeji dobrou chuť!!! Vaše