Nemáte na zítřek pečivo k snídani? Já s tím nemám problém, ráda si udělám bulgur nasladko. Je to tak snadné a rychlé, stačí mít jen trochu bulguru v zásobě a k tomu aspoň některé ochucující ingredience. A jak je to s hodnotou glykemického indexu? Jestliže si připravím můj bulgur nasladko, můžu si být jista, že se na dlouhou dobu zasytím, protože nevařený celozrnný bulgur má nízký glykemický index.
Jak na to: Půl hrnku bulguru zaliju hrnkem mléka a nechám přes noc v ledničce. Mám-li málo mléka, dám půl hrnku mléka a půl hrnku vody. Bulgur je drcená pšenice, měkne dlouho, určitě až do rána. Ráno vložím porci změklého bulguru do misky a ohřeju 1 minutu v mikrovlnce, bulgur s mlékem však chutná i studený. Pak přidám třeba hrst čerstvých nebo mražených borůvek, sladidlo a lžíci řeckého jogurtu. Když nemám drobné ovoce na ochucení, použiju lupínky mandlí nebo sekané ořechy a skořici, a získám tak jinou příchuť.
Co na to: Půl hrnku celozrnného bulguru (100g), 1 hrnek mléka (s obsahem 1,5% tuku), 1 lžička sladidla, 2-3 lžíce řeckého bílého jogurtu, trocha drobného ovoce.
Nevařený bulgur nasladko má tu výhodu, že se dá snadno připravit, i když nemám moc času, a chutná jinak, než tradiční a u nás už zabydlené müsli. Navíc: na rozdíl od ovesných vloček bulgur neobsahuje téměř žádný tuk!
Z půl hrnku bulguru jsou 2 až 3 porce, podle toho, jak moc chcete hubnout. Vaše
1 porce=1/3: 727kJ, 173kcal, 30g sacharidů