bulgur s kopečkem hlívy a parmazánem

houbový bulgur ozdobený rajčetem na talířuTento bezmasý pokrm z bulguru lze určitě připravit i z jiných hub než z hlívy.
Protože bulgur s houbami dělám často v období nedostatku čerstvých hub, používám na něj ráda hlívu.
Hlívové pokrmy jsou zdravé, protože houba hlíva má v sobě hodně užitečných cukrů zvaných glukanů, látek působících na aktivaci imunitního systému, a obsahuje i sloučeniny s protizánětlivým účinkem. Podobně jako bulgur s houbami z hlívy, lze udělat i houbové rizoto, nemáte-li bulgur právě ve spíži. Pšeničný bulgur světlý, jemný, má vyšší GI než bulgur hnědý celozrnný, který je méně upravený a hrubší.

Co na to: půl hrnku pšeničného bulguru (130g), 1 větší cibule, 300g hlívy nebo čerstvých hub, 1-2 lžičky soli, lžička mletého pepře, 2 lžíce olivového oleje, nať bazalky nebo sušená bazalka, lžička worčestrové omáčky, 50g parmazánu (strouhaného sýra), na ozdobu 3-4 rajčata.

Jak na to: Na 1 lžíci oleje osmažím dorůžova cibuli, na to vhodím na nudličky nakrájenou čerstvou hlívu nebo jiné čerstvé houby. Přidám půl lžičky soli a trochu mletého pepře. Až houby pustí šťávu, dusím je pod pokličkou ve vlastní šťávě po dobu 30-40 minut.
Mezitím nasypu do jiného hrnce promytý bulgur a zaliju hrnkem hovězího vývaru nebo vody. Až obsah hrnce začne vřít, přidám lžičku soli a vařím pozvolna po dobu 15 minut za občasného promíchání (ke konci vaření se přichytává ke dnu hrnce). Nakonec ochutím lžící worčestrové omáčky a čerstvou nebo sušenou bazalkou. Uvařený bulgur poliju lžící oleje a načechrám vidličkou, aby se neslepil. Na talíř dám kopeček bulguru, na něj dvě lžíce dušené hlívy a lžíci strouhaného sýra. Rajče rozkrojené na čtvrtky je dobrou oblohou.

Bulgur s houbami z uvedeného množství  surovin stačí pro 3-4 strávníky k obědu či večeři.
Vaše

1 porce=1/3: 1474kJ,349kcal, 44.7g sacharidů 1 porce=1/4: 1105kJ, 262kcal, 33.5g sacharidů