Bulgur s lilkem detail

bulgur s lilkem na talíři ozdobený čtvrtkami rajčatPšeničný bulgur je velmi zdravý, působí dobře na nervovou soustavu a také na činnost střev, díky vysokému obsahu vlákniny. Má vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů a vlákniny a nižší glykemický index, než rýže. Přesto má jako každý produkt vyrobený z pšenice vysoký obsah sacharidů. Připravíme-li bulgur s lilkem, doplníme ho tak zeleninou, která má obsah cukrů jen nepatrný.
Jak už jsem psala, lilek pečený nepotřebuje tolik oleje, jako když se opéká nakrájený lilek na pánvi. Tento způsob úpravy lilku používám, i když vařím bulgur s lilkem.

Co na to: ¾ hrnku celozrnného bulguru (150g), 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžíce olivového oleje, 2 rajčata, nať petrželky, 1 pečený lilek nakrájený na kostičky (asi 250g pečený=500g syrový), 1 stroužek česneku.

Jak na to: Jeden půlkilový lilek upeču předem. Pak necelý hrnek celozrnného bulguru zaliju hrnkem a půl vody, osolím a vařím 15 minut za občasného promíchání. Ke konci varu hlídám, aby se uvařený bulgur nepřichytil ke dnu hrnce. Mezitím omyju rajčata a lístky naťové petrželky, oloupu česnek.
Uvařený bulgur zakápnu lžící oleje, přidám mletý pepř, utřený česnek a promíchám. Nakonec vmíchám kostičky pečeného lilku a sekanou nať petrželky.
Na talíř doprostřed dám kopeček uvařeného lilkového bulguru. dozdobím nakrájenými rajčaty.

Bulgur s lilkem je z uvedeného množství pro 3-4 osoby k večeři či k bezmasému obědu. Snad vám bude také chutnat tento bezmasý pokrm z netradičních surovin z dovozu. Použití zdravého bulguru je v současnosti v moderní výživě velmi aktuální.
Vaše

1 porce=1/3: 1038kJ, 248kcal, 45g sacharidů