Na přípravu bulguru si mnozí netroufají a nevím proč. Asi není jeho název sympatický, ten cizí a neznámý název. Přitom bulgur se připravuje podobným způsobem, jako rýže, jeho příprava je velice snadná. A co teprve jeho zdravotní přednosti! Když jsem poprve ochutnala bulgur se zeleninou, byla jsem překvapena, jak je chutný a divila jsem se, proč je v naší kuchyni tak málo používaný. Možným důvodem může být jeho cena. Protože se k nám dováží, je poměrně drahý, a je mi velmi líto, že se u nás nevyrábí. Bulgur se zeleninou mi moc chutná.
Postup: Půl hrnku bulguru nasypu na sítko, propláchnu tekoucí studenou vodou a vyklopím do hrnce. Osolím půl lžičkou soli a zaliju vrchovatým hrnkem vody. Vařím na mírném ohni pod pokličkou asi 25 minut, během vaření je potřeba zvlášť ke konci míchat. Mezitím uvařím ve slané vodě brokolici. Pak do kastrolu nebo hluboké pánve naliju lžíci oleje a přidám mraženou kukuřici. Jakmile je kukuřice prohřátá, vsypu k ní pokrájené růžičky vařené brokolice a jen lehce promíchám. Až je bulgur měkký, vmíchám k němu lžíci oleje a načechrám ho vidličkou. Pak uvařený bulgur přidám do zeleninové směsi. Důkladně promíchám, jen pár minut podusím a podávám. Koření volím podle chuti, třeba středomořské oregano nebo bazalku.
Suroviny: 1/2 hrníčku bulguru (asi 100g), 170g mražené kukuřice, 200g uvařené brokolice, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl podle chuti, koření podle chuti.
Můj výtečný bulgur se zeleninou mám ráda teplý i studený a dávám si ho k obědu nebo k večeři. Zelená brokolice tvoří pěknou barevnou kombinaci spolu se žlutou barvou kukuřice. Ale pozor, zeleninová cukrová kukuřice obsahuje množství škrobu, tedy sacharidy.Uvedené množství stačí na tři porce. Tak ať vám chutná!
1 porce=1/3: 1003kJ, 239kcal, 31,7g sacharidů