K bulguru bohatému na sacharidy je zapotřebí dodat potraviny bez sacharidů. Bulgurový salát s vařenými vejci a čerstvým rajčetem tento předpoklad splňuje. Když se naservíruje spolu s listy salátu, vypadá báječně.
A energetická hodnota? Bulgurový salát z uvedeného množství nemá vysokou energetickou hodnotu ani příliš velký obsah sacharidů. Navíc má samotný bulgur, jakožto upravená zrna pšenice, příznivý glykemický index.
Jak na to: Půl hrnku celozrnného bulguru zaliju hrnkem vody, osolím a vařím 10-15 minut za občasného promíchání. Ke konci varu hlídám, aby se uvařený bulgur nepřichytil. Mezitím uvařím dvě vejce natvrdo, omyju listy hlávkového salátu a rajče a pár lístků máty.
Uvařený bulgur zakápnu olivovým olejem a vmíchám do něho nasekanou nať máty nebo petrželky. Přidám nakrájené rajče, mletý pepř a promíchám. Talíře vyložím listy hlávkového salátu, doprostřed dám kopeček uvařeného bulguru a ozdobím čtvrtkami vajec.
Co na to: ½ hrnku celozrnného bulguru (115g), sůl, mletý pepř, ½ lžíce oleje, 2 natvrdo vařená vejce, listy hlávkového salátu, 1 rajče, nať máty nebo petrželky.
Když se bulgurový salát s vejci a rajčetem příležitostně okoření lístky čerstvé máty, získá navíc pikantní chuť. Jsou ho porce pro 2 osoby k večeři či k bezmasému obědu.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/2: 1345kJ, 320kcal, 43.6g sacharidů