Tímto způsobem upravené vepřové plátky s kostí dělám už pěknou řádku let. Ale málem bych už na Bzenecké vepřové žebírko zapomněla, kdyby mně můj syn nepřipomněl, jak mu kdysi chutnalo.
Jak už jsem psala, vepřové jednou za čas je povoleno. Bohužel navíc pro náplň na Bzenecké vepřové žebírko je nejlepší kousek moravského uzeného masa. A když nemám k dispozici čerstvý křen, ráda na nádivku použiji sterilovaný křeník.
Suroviny: 2 plátky vepřového masa s kostí, cca 350g, 50g strouhaného eidamu s tučností 20%, 30g kyselých okurek (1 malý okurek), 30g moravského uzeného masa, 1 lžíce strouhaného křenu (nebo sterilovaného křeníku), 1 lžíce oleje, půl lžičky soli, mletý pepř.
Postup: Vepřová žebírka naklepu, osolím a opepřím. Pak je rychle opeču z obou stran na rozpáleném oleji na pánvi. Opečená žebírka přemístím na pekáč, výpek z masa na pánvi podliju trochu vodou. Na povrch žebírek lžičkou rozložím pikantní nádivku, připravenou z eidamu, najemno krájených okurek, uzeného masa a strouhaného křenu. Nádivku na povrch žebírek přitlačím vidličkou a žebírka podliju šťávou z masa zředěnou vodou. Pekáč s masem přikryju poklopem a maso peču asi 30 minut v troubě na 200 o C. Pak poklop odstraním, maso podle potřeby ještě podliju vodou a dopeču dalších 10-15 minut, až je nádivka zbarvena dozlatova a maso začne lákavě vonět.
Bzenecké vepřové žebírko ze dvou plátků masa je právě pro 2 osoby. Vhodnou přílohou je vařený brambor. Kombinace uzeného s křenem a kyselou okurkou v nádivce je vynikající.
Myslím, že Vám určitě bude chutnat!