Nedávno jsem na webu našla recepty na moučníky a zmrzlinu, které vypadaly lákavě a měly neobyčejně krásnou světlezelenou barvu. Myslela jsem, že jsou s pistáciemi, ale obsahovaly zelený čaj matcha. A tak jsem se začala pídit po zeleném prášku z čaje matcha. Nikdy jsem o něm neslyšela a chtěla jsem zjistit, je-li pravda, co o něm autoři receptů píšou.
Čaj Matcha se vyrábí z nejvalitnějšího japonského zeleného čaje Gyokuro. Ten se pěstuje se tak, že brzy na jaře se čajovníky zastiňují speciálními sítěmi po dobu tří týdnů. Pěstování rostlin v polostínu zvýší tvorbu speciálních aktivních látek přítomných v listech a sníží množství tříslovin. Sklizené zelené lístky čaje Gyokuro se rozemelou na kamenných žulových mlýnech. Pomalým mletím bez zahřívání se zachová smaragdově zelená barva, tak typická výhradně pro zelený čaj matcha. Zároveň se uchovají cenné látky v těchto čajových lístcích obsažené.
Čaj matcha se připravuje jiným způsobem než jiné druhy běžných zelených čajů. Jemný prášek se vhodí do horké vody 75oC teplé a metličkou se našlehá na lahodný nápoj se zelenou pěnou. V Japonsku se k našlehání používají speciální bambusové metličky a popíjení nápoje bývá součástí budhistických obřadů.
Na rozdíl od konzumace obyčejného zeleného čaje, jehož lístky se po vylouhování vyhazují, jemně namleté lístky matcha se zkonzumují celé. Tím veškeré užitečné, zdraví prospěšné látky, dostaneme nápojem do těla.
Škoda jen, že všechny recepty, které jsem našla na internetu, obsahovaly spoustu cukru. Jak ráda bych je vyzkoušela! Přesto se ale brzy odměním a čaj matcha si koupím. Je totiž dost drahý. A zkusím pak vymyslet nějaký recept bez cukru. Nebo mi někdo pošle svůj dobrý recept?