Celerová omáčka je výborná, překvapivě jemná, a chutná téměř jako svíčková. Je levnější a nemusí se ničím zahušťovat. Naše domácí kořenová zelenina celer je nám od podzimu do začátku léta stále k dispozici.
Obsah sacharidů v omáčce je vyšší, protože celer i cibule obsahují sacharidy ve vyšším množství. Je ale důležité zmínit, že všechny ingredience použité na omáčku mají nízký glykemický index. Proto je celerová omáčka, stejně jako svíčková omáčka nezahuštěná moukou, pro zdravou stravu vhodná. Množství přílohy je ale nutné hlídat, protože sacharidy v kterékoliv příloze mají vysoký GI.
Ingredience: 1 lžíce oleje, 1 menší cibule (100g), menší celer 400g, půlka citronu, 10%ní smetana na vaření 200ml, lžička soli, mletý pepř, lžíce worčestrové omáčky, podle chuti trochu sladidla, půl kostky masoxu nebo ¼ l masového vývaru.
Postup: Na lžíci oleje v kastrolu s nepřilnavým dnem vložím nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i celer nakrájený na kostičky nebo postrouhaný nahrubo. Restuji asi 10 minut, aby byl celer zlatavý a měkký. Pak přidám lžičku soli, umletý pepř, vše promíchám a následně stáhnu plamen. Podliju hovězím vývarem nebo ¼ l vody s půlkou kostky masoxu a povařím 10 minut. Poté nechám zchladnout a rozmixuji ponorným mixerem. Hustou omáčku zředím smetanou a ještě ji krátce povařím. Nakonec omáčku dochutím citronovou šťávou, lžící worčestru, dosolím a podle chuti přidám sladidlo. Ale většinou přislazení není nutné.
Celerová omáčka se hodí k jakémukoliv libovému hovězímu nebo kuřecímu masu a jsou jí 4 porce. Jako příloha je dobrý houskový knedlík nebo vařené těstoviny. Snad vám bude chutnat, pokud nepatříte k odpůrcům zdravého celeru.
Vaše
1 porce=1/4: 631kJ, 151kcal, 16,3g sacharidů