Na mém bývalém pracovišti se celerová pomazánka připravovala vždy, když byla nějaká menší oslava. Její příprava je velmi snadná, suroviny k tomu jsou levné a pomazánka je velmi osvěžující a přitom zdravá. Proto pomazánka chutná i těm, kdo zeleninu nemají moc rádi, obzvlášť když je celerová pomazánka použita jako základ pro chlebíčky se šunkou a vejcem, což je taky možné a dobré.
Jak na to? Na hrubém struhadle nastrouhám čtvrtku menšího oloupaného celeru a malou mrkev. Nastrouhanou zeleninu zakapu lžící citronové šťávy, přisypu půl lžičky soli a půl lžičky sladidla. Pak přidám velkou lžíci majolky, kelímek bílého jogurtu a pár kapek worchesterové omáčky. Vše promíchám a dám do lednice odležet.
Co je třeba: čtvrtka celeru (200 g), jedna menší mrkev (100 g), citron, sůl, práškové sladidlo, lžíce majolky (60g), bílý jogurt 150 ml, worchesterová omáčka.
Pomazánkou mažu plátky grahamové veky a zdobím podle chuti a příležitosti. Stačí zdobit jen zelenou petrželkou nebo řezem z citronu a celerová pomazánka je připravena k snědku! A pomazánku z řapíkatého celeru znáte?
Vaše
Celerovou pomazánku máme taky rádi, nejvíce dcera. Já ji strouhám najemno, což dá víc práce, takže to zkusím podle vás nahrubo. Nedávám worchesterová omáčku, to je určitě chuťové vylepšení. Ještě dávám na drobno nasekaný porek. Jak to píšu, už mám chuť, dneska určitě udělám – tu vaši variantu.
Díky za komentář a nápad s pórkem Jsem ráda, že znáte tento recept. Nedávno jsem tuto pomazánku dala na plátky celozrnné veky a pak zdobila jako chlebíčky. Byly moc osvěžující, vlašák já vůbec nepoužívám. Adéla