Receptů na saláty z celeru je spousta. Upřednostňuju ty, které obsahují celer syrový, nevařený, kde zůstává největší množství vitamínů. Výtečný je celerový salát s jogurtem, kde je nastrouhaný celer syrový. Ale uznávám, že nejlepší je celerový salát s ořechy, v němž je celer krátce povařený. Kombinace celeru s ořechy a jablky je tak dobrá, že se tento salát nemusí ničím přislazovat. Jablka však musí být pokrájena na kostičky a nesmí se strouhat, aby nepustila moc šťávy. Salát by pak zřídnul.
A když seženu do salátu řecký jogurt, připravím si takové pochutnání, že celerový salát s ořechy a jablky je často lepší než lecjaký zákusek.
Jak na to: Kousek celeru očistím a dám vařit ve slané vodě. Vařím 5 až 10 minut, ne déle, aby celer zůstal pevný a nerozměklý. Pak ho rozkrájím na kostičky, pokapu citronovou šťávou a nechám vychladnout. Omytá neoloupaná jablka rozkrájím rovněž na kostky. Vychladlý celer přidám do misky s jablky, vše osolím a promíchám s jogurtem. Řecký jogurt je nejlepší. Hotový salát nechám v ledničce alespoň hodinu zaležet. Podávám posypaný nahrubo sekanými ořechy.
Co na to: 200 g celeru, 2 menší jablka (200 g), špetka soli, lžička citronové šťávy, 100 g bílého jogurtu, hrst vyloupaných vlašských ořechů.
Celerový salát s ořechy a jablky mi chutná tak, že bych ho nejraději snědla sama. Je ho však dost pro 2 osoby, musím si přece hlídat množství!
Tento zdravý recept rozhodně vyzkoušejte! Vaše