Tento celerový salát se připravuje z čerstvého celeru a to je jeho velká přednost. Vymyslela jsem si ho před mnoha lety, kdy jsem měla stálý přísun čerstvého celeru. Kolega v práci začal totiž po rozvodu přestavovat domek po babičce a potřeboval peníze. Kromě vinařství si přivydělával ještě pěstováním celeru a kupodivu mu to vynášelo. Přepíchanými celerovými sazeničkami osázel celé pole a od jara až do podzimu se o celer pilně staral s celou rodinou. Na podzim celer vyoral a prodal, o jeho celer byl zájem. Něco málo nabídl i svým spolupracovníkům, koupila jsem si tedy od něj pár bulev na zimu a o zásobu vitamínů v zimním období bylo postaráno. Mé děti si celerový salát zamilovaly.
Jak salát dělám: Celer očistím, oloupu a nahrubo nastrouhám. V míse ho pokapu šťávou z půlky citronu, aby nezhnědnul a přistrouhám k němu jedno oloupané jablko. Pak vše osolím, je-li jablko málo sladké, přidám ještě lžičku sladidla a dobře promíchám. Nakonec vmíchám bílý jogurt, zakysanou smetanu a pár kapek worčestrové omáčky. Hotový salát dám zaležet a pojídám samotný nebo s celozrnným pečivem.
Co je třeba: 1/4 většího celeru (150g), 1 jablko, půlka citronu, půl lžičky soli, lžička sladidla, polotučný bílý jogurt 150 ml, 2 lžičky kysané 12% ní smetany, lžička worchesteru.
Celerový salát přijde k chuti hlavně v zimním období, kdy je možné využít dostatek levné kořenové zeleniny a jablek. A téměř všechny suroviny mají nízký glykemický index! A kdo nemá rád celerovou příchuť, byl by překvapen, jak je salát dobrý. Donesla jsem si ho trochu na svačinu do práce a dala ochutnat kolegům. Sklidila jsem velký úspěch. Zkuste ho taky!
Každý salát je výborný, cerelový obzvlášť. Zajímavé je taky podnikání v cerelu. To by napadlo málokoho.
A v tom je asi ten fór.
Pavla
Dobrý den a díky za připomínku. Podnikat v lecčems se dá. Ale napřed se musí zajistit odbyt, a za slušnou cenu mimo řetězce. Adéla