červená řepa v kuchyni

červená řepa v kuchyni po rozkrojeníJak nejlépe červenou řepu konzumovat? Existují rozporuplné názory, zda červenou řepu před konzumací vařit nebo nevařit. Někdo doporučuje ji konzumovat syrovou, jiný vařit. Podle mého názoru je nejlepší úpravu řepy měnit podle chuti, aby se nám nezprotivila.

Pokud se jedná o šťávu z červené řepy, je na trhu je k dostání již vylisovaná šťáva. Šťáva z červené řepy je považována za to nejcennější. Samozřejmě není nad to vyrobit si čerstvě vylisovanou šťávu doma pod heslem: vím, co jím.

Celá bulva ať už syrová nebo vařená, je dobrá na přípravu zdravých salátů, pomazánek, dají se z ní dělat slané nebo sladké pokrmy jako placky, lívance, karbanátky nebo dietní aspik.
Dokonce jsou z ní vynikající moučníky. Já jsem si oblíbila čokoládové muffiny z červené řepy, které chutnají tak dobře, že vůbec není znát, že jsou z této obdivuhodné zeleniny.

Z řepné bulvy je možné krájet plátky a sušit z nich zeleninové chipsy, v některých prodejnách se zdravou výživou mají i sušené kostky z červené řepy.
Je dobré, že kromě sušení se dá červená řepa i zavařit.

zelenina zvaná mangold
Mangold neboli listová řepa cvikla

Také čerstvé mladé listy červené řepy je možné konzumovat na salát nebo špenát. Lze je přidávat i do zeleninových polévek.
Podobné využití mají listy podobné zeleniny, kterou je polozapomenutý a nově objevený  mangold, nazývaný taky listová řepa cvikla.

Vaše