Červená řepa zavařená mi moc chutná, avšak přiznám se, že žádné vońavé koření do ní nedávám a stačí mi na to obyčejný sladkokyselý nálev se sladidlem.
Velkou výhodou je to, že červená řepa zavařená se dá udělat nejen ihned po sklizni, ale i pozdě na jaře, kdy vloni sklizené bulvy červené řepy ještě nejsou spotřebovány a hrozí jejich zmar. Přitom času na zavařování je v jarní době dostatek.
Suroviny: 2 kg červené řepy = zhruba 8-10 bulev, nálev na 2kg řepy: 0.25 l octa, 1 l vody, 50g soli, 75 tablet sacharinu.
Postup: Nejprve začnu sklenicemi. Tři lahve o objemu 0,5l důkladně vymyju, a nechám vysušit. K tomu omyju příslušná víčka. Pak svařím vodu se solí a s octem, povařím 5 minut a nakonec vsypu sacharin. Nálev nechám vychladnout.
Teprve potom se věnuji zelenině. Červenou řepu důkladně operu i s kořeny, celé bulvy vložím do hrnce a zaliju studenou vodou. Vodu uvedu do varu a vařím zhruba 30-50 minut, až jsou bulvy řepy poloměkké. Potom z nich horkou vodu sliju a nechám řepu vychladnout. Vlažné řepné bulvy oloupu a nakrájím. Na pravidelné tvary lze použít libovolný kráječ, já s oblibou ke krájení používám vlnkovaný nůž, který vytvoří na řezech řepy ozdobné varhánky.
Vysušené sklenice naplním nakrájenou řepou, naplněné láhve zaliju vychladlým nálevem téměř až k hrdlu a uzavřu. Steriluji klasicky 15 minut při teplotě 80o C anebo v mikrovlnné troubě.
Červená řepa zavařená v nálevu bez cukru vyjde z množství 2kg řepy zhruba na 3 půllitrové zavařovací sklenice. Udělejte si něco do zásoby pro zdraví, když je na to čas a materiál!