Nutela z avokáda, nebo chcete-li čokoláda, to je prima objev. Recept na ni se objevil poměrně nedávno, v souvislosti se stále častějším využíváním zdravého avokáda v kuchyni. Avokádová hmota slouží v tomto případě jako tuková složka pro výrobu krémové čokolády, která je zdravá, protože obsahuje omega mastné kyseliny obsažené v avokádu. Kakao je zároveň zdrojem flavonoidů, které mají antioxidační účinky a přispívají pocitu dobré nálady.
Nutela z avokáda se běžně připravuje s cukrem, ale já jsem ji několikrát vyzkoušela s přídavkem sladidla a moc jsem si pochutnala. Jakmile si na ozdobu svátečního stolu avokádo koupím, zase si avokádovou čokoládu udělám. Jak na to?
Postup: Zralé avokádo rozpůlím a přímo v misce ze slupky nožem nakrájím. Kostičky avokáda vyklopím do mixéru, přidám kakaový prášek, umělé sladidlo a trochu rumu (nemusí být).
Za pár vteřin mixování získám voňavou čokoládovou hmotu, která je dobrou pochoutkou nebo vhodným krémem pro potření dortu nebo zákusků.
Suroviny: 1 zralé avokádo, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky sladidla, 1 až 2 lžičky rumu.
Věřím, že vám nutela z avokáda taky zachutná, pokud jste milovníky čokolády a všeho kakaového, tak jako já. A toto množství stačí pro dva! Podle výživových tvrzení se glykemický index avokáda rovná nule.
Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak vám chutnala! Vaše