Zde je můj návod na vynikající čokoládové cuketové muffiny, které se dají udělat i z přerostlé velké cukety, co mnozí z nás zbytečně zavrhují. Cuketa v těstě zajistí, že je těsto po upečení kypré a vlhké, zároveň nahrazuje mléko, které má vyšší obsah cukrů a energie.
Pokud je přerostlá cuketa pevná a tvrdá, stačí jen odstranit z jejího středu měkkou část s peckami a zbytek dužniny využít třeba na cuketové muffiny anebo na cuketové těstoviny. Alespoň tak to dělám já.
Suroviny: 2 vejce, 4 lžíce sladidla (nebo půl hrnku cukru krupice), 2 vrchovaté lžíce práškového kakaa (20g), půl lžičky instantní kávy, půl hrnku oleje (100ml), pevná dužnina z cukety zbavená středové části s peckami (300g nebo 1 a půl hrnku po nastrouhání), 1 hrnek polohrubé mouky (180g), ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, nahrubo drcené ořechy 100g (asi půl hrnku).
Postup: V míse ušlehám celá vejce a sladidlo (nebo cukr). Pak vsypu dvě vrchovaté lžíce kakaa, instantní kávu v prášku, přiliju olej a rozmíchám. Poté přidám nahrubo nastrouhanou oloupanou cuketu, promíchám a přisypu hrnek polohrubé mouky. Mouku posypu práškem do pečiva a sodou, promíchám a nakonec dám do mísy drcené ořechy. Rozmíchám řidší těsto, které lžící rozdělím do silikonových forem na muffiny. Do forem o průměru 7 cm se vejdou zhruba 2 lžíce těsta, a z uvedeného množství surovin naplním těstem cca 18 muffinových formiček. Peču při teplotě 180o C asi 20 minut, a zda jsou muffiny uprostřed propečené, zkusím vpichem špejle, která po vyjmutí musí zůstat suchá.
Čokoládové cuketové muffiny jsou fantasticky kypré a mají hořko-čokoládovou chuť. Když je v nich místo cukru sladidlo, není to vůbec poznat. Přídavek ořechů kyprost těsta jen umocní. Trochu čokoládové polevy na ozdobu upečených muffin není podmínkou.
Jedna muffina o váze 40-50g je dobrou volbou na svačinu pro toho, kdo si chce hlídat přísun energie a sacharidů.
Tak si nechte chutnat! Vaše
nutriční hodnota muffiny se sladidlem a bez čokopolevy:
1 porce=1/18, 658kJ, 157kcal, 14g sacharidů