Když se cukety urodí, tak receptů na zpracování vypěstovaných cuket není nikdy dost. Některé recepty jsou horší, některé jsou výborné. Tento řadím do druhé skupiny, protože cuketa zavařená na lečo, se dá využít na více způsobů.
Už se těším, až v zimě zavařeninu otevřu a pochutnám si. Uvedený recept je na šest sklenic, a dá se samozřejmě provést opakovaně, jak kdo má dostatek čerstvých cuket a cibule. Cuketa zavařená na lečo obsahuje minimum sacharidů, cukr je obsažen v cibuli a rajčatovém protlaku.
Co na zavařování: 1,5kg oloupané a vydlabané cukety, 0,5kg cibule, 5 stroužků česneku, 140g sterilovaného rajčatového protlaku, 100ml oleje, půl lžičky koření chilli, ocet na otření hrdla lahví.
Postup: Do velké mísy nakrájím na kostky 1 a ½ kg cukety a nahrubo nakrájím ½ kg cibule. Na to rozmačkám velkou palici česneku. Přidám půl lžičky koření chilli, 140g rajčatového protlaku a 100ml oleje. Vše promíchám.
Získanou směs nevařím, ale naplním do cca 6 sklenic o objemu 0,7l. Hrdla sklenic otřu čistým hadříkem namočeným v octu. Každou sklenici steriluji 6 minut v mikrovlnce (tedy 6 sklenic celkem 36 minut) při výkonu 700-800W a po vychladnutí ještě opakovaně při výkonu 540-600W.
Zavařená směs vydrží ve spíži i více let. Ale během zimy ji většinou stačím spotřebovat na přípravu leča. Jindy obsah jedné láhve naložím do půl kila masa, přidám lžičku soli, nechám v chladu odležet a peču v troubě.
Cuketa zavařená na lečo je pro sterilaci připravená velmi rychle. Nemusí se nic složitě vařit, míchat, stačí jen dostatek nakrájené cukety a cibule. Z uvedeného množství lze udělat 6 lahví o objemu 0,7 l. Sklenice záměrně neplním až po hrdlo, aby při sterilizaci v mikrovlnce neunikala hrdlem šťáva. Sterilizace jiným způsobem je určitě možná, ale nezkoušela jsem ji.
Tak ať se zavařování podaří! Vaše