Máte-li přebytečnou jednu mladou cuketku, připravte si cuketový salát jen pro sebe! Pokud je cuketa malé velikosti opravdu mladá a čerstvá, vyrovná se svou křupavostí i okurce a salát z ní je svěží a chutný. Chuť mu dodá cibule.
Můj cuketový salát má nízkou energetickou hodnotu, dávka cukrů obsažených navíc v pečivu by měla pokrýt maximální hodnotu 40 gramů k večeři či k obědu.
Jak na to: Jednu malou a čerstvou cuketu omyju pod tekoucí vodou a nastrouhám na tenké plátky. Vznikne tak poměrně velký objem cuketových plátků. Pak přidám menší červenou cibuli nakrájenou na tenké měsíčky a směs zelených bylinek, jako je bazalka, máta a kadeřavá petrželka. Nakonec zeleninu posypu trochu soli, pepře a zaliju zálivkou připravenou z necelé lžíce oleje, půl lžíce octa a půl lžičky hořčice. Vše dobře promíchám a nechám odležet v chladnu.
Co na to: 1 malá cuketa 200g, 1 malá červená cibule, zelené bylinky jako bazalka, máta, tymián, petrželka, sůl, mletý pepř, 1 lžíce oleje, půl lžíce octa, půl lžičky hořčice.
Pokud na cuketový salát neseženete červenou cibuli, dá se zcela jistě použít i obyčejná žlutá. Červená cibule má však jemnější chuť a cuketový salát získá díky ní pestrou barevnost. Vhodnou přílohou k salátu je kousek celozrnného pečiva.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=: 697kJ, 170kcal, 16,5g sacharidů