Datlove lanyze po vytvarování
Sladkosti bez cukru

Nepečené datlové lanýže

Datlove lanyze po vytvarováníUž od mala vím, že mezi nejlepší čokoládové bonbony patřily podle mě měkké lanýže. Nepečené datlové lanýže nebo čokoládové lanýže z ricotty mi je připomínají.
Na nepečené cukroví je nejlepší použít dovážené sušené ovoce, jako jsou datle, kanadské brusinky a podobné. Zamilovala jsem si zdravé sušené a vypeckované datle, které neobsahují přidaný cukr, protože jsou sladké samy o sobě.
Na datlové lanýže jsem výjimečně použila i kokosový olej, který jsem dříve odmítala. Tento olej má velkou přednost: při běžné pokojové teplotě zůstává tuhý, což je u nepečeného cukroví velmi výhodné, jak z hlediska skladovatelnosti, tak pro udržení tvaru bez nutnosti chlazení.

Co na lanýže: 70g vypeckovaných datlí, 70g vyloupaných vlašských ořechů, 70g kanadských brusinek, 1 lžíce kakaového prášku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce rumu nebo rumová tresť, v misce rozpuštěný kokosový tuk – 2 lžíce.

Postup: Datle bez pecek vložím do elektrického sekáčku a rozmělním je. Pak do nádobky nasypu vlašské ořechy, opět vše rozmělním. Poté přidám a rozsekám ještě 70g kanadských brusinek. Směs přemístím do misky, přidám 1 lžíci kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžíci rumu a v misce rozpuštěný kokosový tuk – 2 lžíce. Pokud nechci rum, nahradím ho lžičkou rumové esence.
Z hmoty vytvořím asi 20 oválných nebo kulatých lanýžů, které nechám v chladu ztuhnout. Hotové lanýže lze obalit v práškovém kakau nebo je možné na obalení použít mleté ořechy či plátky mandlí. Lanýže nechám pro jistotu v chladničce, ale není to nutné.

Nepečené datlové lanýže dělám vždy na poslední chvíli. Kombinace sladkých datlí a nakyslých brusinek společně s ořechy je výborná. Použité suroviny mají nízký GI. Obsah cukrů je vysoký hlavně v brusinkách, brusinky zároveň s ořechy tvoří vysokou energetickou hodnotu lanýžů. Nelze tedy sníst lanýžů moc, pokud si chcete hlídat příjem kalorií.
Vaše

1 lanýž=1/20=: 245kJ, 58.7cal, 6g sacharidů

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »