Dietní dort z jablek jsem jedla vloni na oslavě narozenin u známých. Hostitelka ví moc dobře, že cukr nesmím, a tak jako zákusek udělala pro všechny hosty výborný dort z jablek. Jenom mně pošeptala, že ho vyrobila s přídavkem sladidla a že doufá, že dort bude chutnat všem.
Mně tedy její výborný dietní dort z jablek chutnal moc. Žádný z dalších hostů nic nenamítal a každý svou porci dokonale spořádal.
Co na to: ¾ l vody, 3 vanilkové pudingy v prášku, 6 větších jablek (asi 0,9kg), 8 tablet sladidla (náhrada za 150g cukru), šťáva z 1 citronu, případně 2 cl rumu (vynechala jsem).
Jak na to: Jablka oloupu a rozkrájím na osminky do kastrolu. Zaliju je ½ litrem vody a uvařím doměkka na kaši. Trvá to zhruba 30 minut, záleží na druhu jablek. Kaši lze případně rozmělnit mačkadlem na brambory, mixovat není nutné. Potom ve ¼ l vody rozkvedlám pudingové prášky a spolu se sladidlem vše přimíchám k jablkám. Povařím za stálého míchání zhruba 5 minut. Nakonec odstavím a podle možností ochutím citronovou šťávou nebo rumem. Uvařím tak jablečný puding, který teplý vliju do dortové formy. Nechám ztuhnout a vychladit. Aby dort dobře ztuhnul, je nutné dodržet množství vody do dortu.
Poprvé jsem jablka na dietní dort z jablek strouhala, ale dort neměl tak pěknou žlutou barvu, protože nastrouhaná jablka rychle zhnědla.
Vychlazený dort rozkrojím na libovolný počet porcí (například 8 porcí). Porci je možné podle chuti ozdobit ušlehanou šlehačkou se ztužovačem bez cukru. Přídavek šlehačky tak samozřejmě zvýší energetickou hodnotu, ale nezvýší obsah sacharidů.
Tak dobrou chuť!