Paní Jarka v práci připravovala na každé společenské akci výborný hovězí guláš.
Jednou jsem jí pomáhala s přípravou, a tak jsem získala recept na způsob vaření jejího guláše, který všem tak chutnal. Od té doby připravuji vždy stejně dobrý hovězí guláš a získávám za něj pochvalu. Tajemství úspěchu tkví ve speciální přípravě cibule pod guláš.
Co na guláš: 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 600g hovězího masa z krku nebo z kližky, 2 lžičky mleté papriky sladké, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 1 rovná lžíce polohrubé mouky.
Jak na guláš: Na 2 lžíce oleje v papiňáku nasypu najemno nakrájenou cibuli a upražím ji do světle hněda. Poté k cibuli přileju hrnek vody a za občasného míchání cibuli dusím, až se voda téměř vypaří. Tento postup trvá 10-15 minut a ještě dvakrát ho opakuji. Až se voda po třetím zalití cibule vydusí, nasypu do hrnce mletou papriku, cibulovou kaši důkladně promíchám a do hrnce vložím na kostky nakrájené hovězí maso. Zvýším teplotu v hrnci a maso zprudka orestuji, až změní barvu. Pak ho osolím, opepřím a čekám, až maso pustí šťávu. Za stálého míchání pak šťávu nechám vydusit, do hrnce naleju 2 hrnky studené vody a papiňák uzavřu poklicí.
Při mírné teplotě dusím maso 20 minut, hrnec odstavím a počkám, až se pára uvolní. Teď je čas vyzkoušet, zda je maso měkké. Záleží to na kvalitě použitého masa, ale obyčejně mi 20 minut na změknutí masa stačí. Guláš by neměl být rozvařený, ani tvrdý. Měkké maso zaliju půl hrnkem vody s moukou rozkvedlanou kvedlačkou. Za občasného míchání ještě dusím asi 15 minut, aby se mouka provařila a podle potřeby guláš dochutím.
V poslední době vaří řada kuchařů – odborníků, hovězí guláš pomalu na mírném ohni, aby maso natáhlo chuť a vůni koření. Je to určitě správnější a tradiční postup, mě však pořád stále honí čas, a tak dávám přednost vaření v papiňáku. Klasickou pomalou metodou můžete výborný guláš podle mého receptu uvařit taky, ale za podstatně delší dobu. Guláše jsou 4 porce a jako příloha se hodí téměř vše. Množství přílohy nejvíc ovlivní energetickou hodnotu a obsah sacharidů v pokrmu.
Tak si nechte chutnat! Vaše